niedziela, 23 listopada 2014

Muffinki z płatkami owsianymi i czekoladą


Muffinki... to coś co uwielbiamy. To szybki, prosty i niezwykle smaczny deser. Przepis, który tu podaję to baza, można się trochę bawić ze składnikami, ja już próbowałam wersję z owocami i wiórkami kokosowymi i wyszła naprawdę dobra. Przepis jest na 12 sztuk, ale warto zrobić więcej bo znikają w ekspresowym tempie :).

Ilość: 12 sztuk
Czas przygotowania: 10 min, pieczenie: ok. 30 min

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego
  • 40 g płatków owsianych (mogą być zwykłe lub górskie)
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczki olejku waniliowego (z rumowym też są bardzo dobre)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 paski gorzkiej czekolady
  • 1 jajko

W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej mieszamy mokre składniki: jajko, maślankę, olej, olejek waniliowy. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych, a następnie rozdrobnioną czekoladę. Dokładnie mieszamy. My to robimy mikserem, ale można też ręcznie wymieszać. Foremkę na muffinki smarujemy olejem i wykładamy ciasto do formy. Ciasto powinno zajmować ok. ¾ formy, ponieważ jeszcze urośnie później w piekarniku. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez ok. 25-30 min. Po upieczeniu studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz