Muffinki... to coś co uwielbiamy. To szybki, prosty i niezwykle smaczny deser. Przepis, który tu podaję to baza, można się trochę bawić ze składnikami, ja już próbowałam wersję z owocami i wiórkami kokosowymi i wyszła naprawdę dobra. Przepis jest na 12 sztuk, ale warto zrobić więcej bo znikają w ekspresowym tempie :).
Czas przygotowania: 10 min, pieczenie: ok. 30 min
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- ¼ szklanki cukru trzcinowego
- 40 g płatków owsianych (mogą być zwykłe lub górskie)
- 1 szklanka maślanki
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczki olejku waniliowego (z rumowym też są bardzo dobre)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 paski gorzkiej czekolady
- 1 jajko
W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, płatki
owsiane, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej mieszamy mokre
składniki: jajko, maślankę, olej, olejek waniliowy. Następnie
dodajemy mokre składniki do suchych, a następnie rozdrobnioną
czekoladę. Dokładnie mieszamy. My to robimy mikserem, ale można
też ręcznie wymieszać. Foremkę na muffinki smarujemy olejem i
wykładamy ciasto do formy. Ciasto powinno zajmować ok. ¾ formy,
ponieważ jeszcze urośnie później w piekarniku. Nagrzewamy
piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez ok. 25-30 min. Po upieczeniu
studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz