Przepis wrzucony na specjalne życzenie :). Oto pomysł na szybki obiad w stylu kuchni indyjskiej.
Przygotowanie: 20 min
Danie dla: 2 osób
Składniki:
-
200-250 g piersi z indyka (lub 1 pierś z kurczaka)
-
2 średnie cebule
-
2 łyżki mleka kokosowego (można użyć własnego mleka kokosowego)
-
2 torebki ryżu
- przyprawy: curry, sól, pieprz, papryka słodka (można też dać ostrej)
Wstawiamy ryż do gotowania. Kroimy cebulę w kostkę i
wrzucamy na rozgrzaną tłuszczem patelnię. Chwilę smażymy, aż się zeszkli
i podlewamy odrobiną wody, żeby się udusiła i zmiękła. Kiedy cebula
będzie gotowa, kroimy pierś w kostkę i dorzucamy na patelnię. Chwilę
smażymy i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, papryka i duużo curry (żeby
się żółto zrobiło :)). Wszystko mieszamy, smażymy, aż mięso będzie
dobre. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i mieszamy wszystko. Ryż
odcedzamy, wykładamy na talerz i na to kładziemy curry.
uwielbiam takie dania :) zdecydowanie dodałabym swiezego chili :)
OdpowiedzUsuńSmacznie ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kuchnie chinska :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem na czyje to życzenie, niech zgadnę ....... ale przepis rewelacja, a przygotowany przez samych twórców smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ewelina
Od Twórców nie jadłam, ale mogę potwierdzić, że niebo w gębie i o dziwo w ogóle nie czuć mleczka kokosowego, bo bałam się że wyjdzie w smaku, jak wiórki kokosowe;) Dodałam do kurczaka jeszcze zioła prowansalskie i czosnek...dziękujemy razem z Eweliną za pomysł na obiad:)
UsuńBuziaki
Ela
Cieszymy się, że smakuje :) Jeszcze trochę pomysłów będziemy podsuwać na pewno :)
Usuń