niedziela, 22 lutego 2015

Bitki z dzika z sałatką z jarmużu

Udało nam się znaleźć w naszej okolicy dostawcę, który sprzedaje dziczyznę w przyzwoitej cenie, więc nie mogliśmy przegapić takiej okazji. Mięso z dzika jest zupełnie inne niż wieprzowe - ciemniejsze, sprężyste i kruche. Naprawdę warto spróbować.


Składniki na bitki:
  • ok. 350 g schabu z dzika
  • dwie garście grzybów suszonych
  • 3 średnie cebule
  • na marynatę: sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, czosnek, papryka słodka, papryka ostra, świeży rozmaryn (ok. 2 gałązki), łyżka oliwy.
Na sałatkę:
  • kilka liści jarmużu
  • pół papryki czerwonej
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • dwie łyżeczki białego sezamu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • dwie łyżki musztardy francuskiej

Dzień wcześniej schab kroimy na mniejsze kawałki. W misce łączymy wszystkie składniki na marynatę (Nie żałujmy rozmarynu!), dodajemy do niej mięso i dokładnie obtaczamy w przyprawach. Wstawiamy do lodówki na noc. Na drugi dzień wyjmujemy mięso i krótko przesmażamy z jednej i drugiej strony na patelni. Usmażone kawałki kładziemy do garnka, zalewamy wodą tylko tyle, żeby przykryło mięso i włączamy na mały ogień. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Do tego wrzucamy suszone grzyby i dusimy na niewielkim ogniu ok. 1,15 do 1,30 h mieszając co jakiś czas. Sos przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

Kiedy mięso się dusi, możemy przygotować sałatkę. Jarmuż rozdrabniamy w rękach, paprykę kroimy w słupki, a pomidorki kroimy na ćwiartki. Wszystko wrzucamy do miski. Następnie dodajemy oliwę z oliwek, musztardę i mieszamy dokładnie. Można też dodać soli lub pieprzu do smaku. Na koniec już na talerzu posypujemy odrobiną białego sezamu do dekoracji.




2 komentarze:

  1. Hmmm wygląda na pyszne i zapewne takie było patrząc na datę postu, ja też się ostatnio skusiłam na mięso z dzika, z tym że na udziec i zrobiłam z niego gulasz, wyszedł pyszny, mam taką cichą nadzieję, że jeszcze nadarzy się okazja i stanę się szczęśliwą posiadaczką innej części z dzika i będę mogła pokombinować z potrawami:))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziś właśnie robiliśmy znów to danie dla gości i byli zachwyceni :) Zdecydowanie dziczyznę warto robić :)

      Usuń