czwartek, 19 lutego 2015

Pizzeriny z bakłażana


Co tu dużo mówić. To danie jest fenomenalne! To był nasz pierwszy raz z bakłażanem i na pewno nie ostatni. Warto się z nim zaprzyjaźnić, ponieważ to dobre źródło składników mineralnych: fosforu, wapnia, magnezu, manganu i glinu. Zawiera też dużo potasu.

Przygotowanie: 20-25 min
Danie dla: 2 osób

Składniki:
  • 2 średnie bakłażany
  • domowy sos pomidorowy
  • 2 pętka kiełbasy (u nas była z dzika :))
  • ser do posypania 
  • przyprawy: sól, pieprz
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół). Bakłażany myjemy i kroimy w plastry grubości ok. 1,5-2 cm. Kiełbasę kroimy w plasterki, a ser ścieramy na tarce. Każdy plaster bakłażana posypujemy solą i pieprzem. Następnie nakładamy trochę sosu, kiełbasy i posypujemy serem. Kładziemy bakłażana na kratkę piekarnika i zapiekamy przez 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz