poniedziałek, 9 listopada 2015

Rozmarynowy kurczak



Bardzo często pieczemy mięsa na różne sposoby. To idealny sposób na obiad na kilka dni, a także możliwość wypróbowania miliona kombinacji z przyprawami. Tym razem motywem przewodnim w mieszance stał się rozmaryn.

Przygotowanie: 1 h, pieczenie 1,5 h
Danie dla: 2 osób

Składniki:
  • 4 uda z kurczaka
  • 4 łyżki tłuszczu (może być smalec, olej kokosowy)
  • przyprawy: sól, czosnek, pieprz ziołowy, świeży rozmaryn (1 gałązka powinna wystarczyć)
  • ulubione dodatki: ziemniaki, bataty, buraki.

Roztapiamy tłuszcz i wlewamy do naczynia żaroodpornego. Następnie dodajemy przyprawy. Rozmaryn siekamy na mniejsze kawałki i również dodajemy do marynaty. Mieszamy wszystko, a następnie wkładamy udka do marynaty i dokładnie nią smarujemy mięso. Wstawiamy do lodówki na 30-40 minut. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy pod przykryciem ok. 1,5 h. Bardzo dobrym dodatkiem do tego dania jest sałatka z tartych buraków.

3 komentarze:

  1. Mmmm pyszności, rozmaryn i tymianek to moi sprzymierzeńcy, uwielbiam mięso z ich dodatkiem :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. spróbuję z piersią kurczaka :) albo z udami tylko bez skórki, bo mają dużo tłuszczu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba bać się tłuszczu :) Poczytaj sobie tutaj o tłuszczach nasyconych i ich ważnej roli dla organizmu: http://cookitlean.pl/tluszczowa-bzdura-czyli-jak-media-mijaja-sie-z-logika/

      Usuń