środa, 25 listopada 2015

Ciasto marchewkowo-cytrynowe (bez zbóż, bez nabiału)

Ciasto marchewkowo-cytrynowe (bez zbóż, bez nabiału)

To jest jedno z lepszych ciast, jakie udało nam się zrobić. Lekko wilgotne, mocno cytrynowe z delikatną nutą marchewkową na pewno podbije Wasze serca.


Przygotowanie: 30 min, pieczenie: 30 min

Składniki na ciasto:
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki ksylitolu (można pominąć)
  • 3 łyżki mąki kasztanowej
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 2 nieduże marchewki
  • skórka z jednej cytryny
  • sok z jednej cytryny
Składniki na polewę:
  • pół opakowania kremu kokosowego
  • sok z jednej cytryny
  • suszone owoce do przybrania (opcjonalnie)

Ciasto najlepiej zrobić w mikserze. Jajka ubijamy z ksylitolem. Dodajemy mąki, skórkę oraz sok z cytryny. Mieszamy wszystko. Następnie obieramy marchewki i ścieramy je na tarce i dodajemy do masy, którą mieszamy już łyżką. Masę wylewamy do blaszki lub naczynia silikonowego, nasmarowanego olejem kokosowym. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasto 30-35 minut.

Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i dajemy mu ostygnąć. W tym czasie szykujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy krem kokosowy i dodajemy sok z cytryny. Kiedy ciasto już wystygnie kładziemy na nie polewę i posypujemy ulubionymi owocami (u nas suszone morele).


Ciasto marchewkowo-cytrynowe (bez zbóż, bez nabiału)

3 komentarze:

  1. Swietny pomysl z maka masztanowa ktora idealnie komponuje sie z marchewka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, powstaje taki marchewkowo-orzechowy miks :)

      Usuń
  2. Świetny przepis, aż szkoda, że muszę ograniczać jajka :(

    OdpowiedzUsuń