niedziela, 29 listopada 2015

Ośmiornica w przyprawach

Ośmiornica w przyprawach


Ośmiornica to kolejny udany eksperyment kulinarny. Wyszła naprawdę pyszna, warto próbować nowości :)

Przygotowanie: 30 min, gotowanie: 30 minut
Danie dla: 2 osób

Składniki:
  • 1 ośmiornica (waży ok. 1 kg)
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka smalcu do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra
Bulion:
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka listków laurowych
  • 2 łyżki octu
  • kilka ziaren ziela angielskiego


Przygotowanie ośmiornicy:
Ośmiornicę rozmrażamy. Następnie musimy się pozbyć tego małego odcinka pomiędzy workiem, a ciałem z mackami i aparatu gębowego, który znajduje się w samym środku rozety. Wystarczy od spodu wcisnąć palcem i wyjdzie bez problemu w formie kulki z czarną plamką. Wycinamy to nożem i możemy zabierać się do przygotowania bulionu.

Bulion:
Nalewamy do garnka wody. Następnie dodajemy posiekany czosnek, marchewki, cebule oraz listki laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy, żeby woda była gorąca. Przed włożeniem ośmiornicy dodajemy ocet.

Później łapiemy tak, żeby macki były na dole i stopniowo maczamy je w wodzie. Dzięki temu, macki ładnie się poskręcają i będą się lepiej prezentować na talerzu. Kiedy macki się skręcą, wkładamy do wody resztę i gotujemy ok. 30-40 minut. Przy gotowaniu przyjmujemy ok. 30 minut na 1 kg ośmiornicy.

Podsmażenie:
Kiedy już będzie miękka, wyjmujemy z bulionu (na tym bulionie można zrobić np. zupę rybną) i ostudzamy. Kiedy już przestygnie, kroimy ośmiornicę na mniejsze kawałeczki. Na patelni rozgrzewamy smalec. Dodajemy posiekany czosnek, paprykę ostrą, sól, pieprz. Kiedy czosnek odrobinę się podsmaży, dodajemy pokrojoną ośmiornicę i smażymy przez kilka minut, ciągle mieszając i obtaczając w przyprawach. Następnie wykładamy na talerz i polewamy sokiem z cytryny. Ośmiornica świetnie sprawdzi się jako przystawka oraz jako danie główne z batatami, ziemniakami, podduszonymi warzywami.


Rady: Jeśli uda Wam się kupić świeżą ośmiornicę (co jest trudne w Polsce), to należy ośmiornicę utłuc młotkiem, jak kotlety schabowe. Dzięki temu jej mięso będzie miękkie i delikatne. Przy mrożonej nie trzeba tego robić, ponieważ sam proces mrożenia sprawia, że ośmiornica jest bardziej krucha.



Bulion :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz