Ośmiornica to kolejny udany eksperyment kulinarny. Wyszła naprawdę pyszna, warto próbować nowości :)
Przygotowanie: 30 min, gotowanie: 30 minut
Danie dla: 2 osób
Składniki:
- 1 ośmiornica (waży ok. 1 kg)
- 3 ząbki czosnku
- łyżka smalcu do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- kilka listków laurowych
- 2 łyżki octu
- kilka ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie ośmiornicy:
Ośmiornicę rozmrażamy. Następnie musimy się pozbyć tego małego odcinka pomiędzy workiem, a ciałem z mackami i aparatu gębowego, który znajduje się w samym środku rozety. Wystarczy od spodu wcisnąć palcem i wyjdzie bez problemu w formie kulki z czarną plamką. Wycinamy to nożem i możemy zabierać się do przygotowania bulionu.
Bulion:
Nalewamy do garnka wody. Następnie dodajemy posiekany czosnek, marchewki, cebule oraz listki laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy, żeby woda była gorąca. Przed włożeniem ośmiornicy dodajemy ocet.
Później łapiemy tak, żeby macki były na dole i stopniowo maczamy je w wodzie. Dzięki temu, macki ładnie się poskręcają i będą się lepiej prezentować na talerzu. Kiedy macki się skręcą, wkładamy do wody resztę i gotujemy ok. 30-40 minut. Przy gotowaniu przyjmujemy ok. 30 minut na 1 kg ośmiornicy.
Podsmażenie:
Kiedy już będzie miękka, wyjmujemy z bulionu (na tym bulionie można zrobić np. zupę rybną) i ostudzamy. Kiedy już przestygnie, kroimy ośmiornicę na mniejsze kawałeczki. Na patelni rozgrzewamy smalec. Dodajemy posiekany czosnek, paprykę ostrą, sól, pieprz. Kiedy czosnek odrobinę się podsmaży, dodajemy pokrojoną ośmiornicę i smażymy przez kilka minut, ciągle mieszając i obtaczając w przyprawach. Następnie wykładamy na talerz i polewamy sokiem z cytryny. Ośmiornica świetnie sprawdzi się jako przystawka oraz jako danie główne z batatami, ziemniakami, podduszonymi warzywami.
Rady: Jeśli uda Wam się kupić świeżą ośmiornicę (co jest trudne w Polsce), to należy ośmiornicę utłuc młotkiem, jak kotlety schabowe. Dzięki temu jej mięso będzie miękkie i delikatne. Przy mrożonej nie trzeba tego robić, ponieważ sam proces mrożenia sprawia, że ośmiornica jest bardziej krucha.
Bulion :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz