środa, 18 listopada 2015

Kaczka pieczona na ziemniakach

 

Kolejny, bardzo prosty sposób na kaczkę. Tym razem w asyście ziemniaków, ale równie dobrze sprawdzą się bataty lub po prostu ulubione warzywa, na których położymy mięso.

Przygotowanie: 30 min, pieczenie: 2 h
Danie dla: 4 osób

Składniki:
  • 1 kaczka
  • 1 kg ziemniaków
  • przyprawy: sól, czosnek, zioła prowansalskie, świeży rozmaryn

Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Wykładamy na blachę i posypujemy obficie przyprawami. Następnie zabieramy się za kaczkę. Oczyszczamy mięso i dzielimy na części. Układamy je na ziemniakach i również posypujemy przyprawami. Następnie pieczemy pod przykryciem ok. 2 h w temperaturze 180 stopni. Żeby kaczka była miękka, możemy co pół godziny polewać ją tłuszczem.  Pod koniec  pieczenia można zdjąć przykrycie, żeby wszystko się zapiekło. Jak widać na zdjęciu poniżej upiekliśmy nawet żołądek i serce, żeby nic się nie zmarnowało :)


Świetnym dodatkiem do tego dania jest kapusta kiszona.

Zapraszamy również na kaczkę z pomarańczami i jabłkami.




2 komentarze:

  1. Pysznie się prezentuje, uwielbiam kaczkę, ale jakoś mi nie wychodzi, niby trzymam się przepisu a i tak nikomu nie smakuje:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, bo kaczka ma trochę inne mięso niż kurczak, a chyba najczęściej zawód jest przez to, że oczekujemy takiej samej konsystencji mięsa, jak w kurczakach :) Kaczka zawsze będzie troszkę twardsza, ten sposób z polewaniem tłuszczem co jakiś czas jest dobry. Robiliśmy gęś tym sposobem i wyszła bardzo fajna.

      Usuń