Aromatyczny sos pomidorowy świetnie nadaje się do pulpetów. Jest to danie, które pokochają szczególnie dzieci.
Przygotowanie: 15 min, pieczenie: 45 min
Danie dla: 2 osób
Składniki na pulpety:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie,
Czosnek i cebulę obieramy i siekamy drobno i wrzucamy do miski. Dodajemy mięso mielone, jajko oraz przyprawy. Mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Robimy nieduże kulki i kładziemy do naczynia żaroodpornego. Polewamy mięso sosem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez ok. 40-45 minut. Jako dodatek świetnie sprawdzi się surówka z kapustą i marchewką.
Robię podobne, są idealne na obiad:)))
OdpowiedzUsuń