piątek, 6 listopada 2015

Pulpety w sosie pomidorowym (bez mąki)

Pulpety w sosie pomidorowym (bez mąki)

Aromatyczny sos pomidorowy świetnie nadaje się do pulpetów. Jest to danie, które pokochają szczególnie dzieci.
Przygotowanie: 15 min, pieczenie: 45 min
Danie dla: 2 osób

Składniki na pulpety:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, 
Sos pomidorowy polecamy zrobić z tego przepisu.

Czosnek i cebulę obieramy i siekamy drobno i wrzucamy do miski. Dodajemy mięso mielone, jajko oraz przyprawy. Mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Robimy nieduże kulki i kładziemy do naczynia żaroodpornego. Polewamy mięso sosem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez ok. 40-45 minut. Jako dodatek świetnie sprawdzi się surówka z kapustą i marchewką.

1 komentarz: