Ciasto idealne na lato - lekkie i owocowe z pysznym kruchym spodem. Dla tych, którzy na protokole tęsknią za wypiekami.
Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 15 min
Tężenie pianki: 2-3h
Składniki:
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 szklanka mąki kokosowej
- 2 szklanki mąki kasztanowej
- agar-agar (6 gram)
- ok. 3/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- ulubione owoce - u nas jeżyny (mogą być truskawki, borówki, wiśnie, maliny)
W trakcie pieczenia ciasta zabieramy się za piankę kokosową. Jeżeli chcemy wysoką piankę, można dodać dwie puszki mleka. Wlewamy mleko kokosowe do rondelka i rozgrzewamy do zagotowania, następnie wsypujemy 1 opakowanie agar-agar, wyłączamy ogień i intensywnie mieszamy do rozpuszczenia. Po ok. 5 minutach agar powinien się rozpuścić i możemy zostawić do lekkiego ostygnięcia. Agar-agar tężeje w temperaturze pokojowej, dlatego warto obserwować, kiedy już trochę przestygł. A nawet, jeśli by zaczął już tężeć to nie ma problemu :). Wystarczy ponownie podgrzać mleko i można znów spróbować.
Kiedy mleko nam odrobinę przestygnie, wsypujemy na ciasto owoce, zalewamy je mlekiem kokosowym i zostawiamy do stężenia. Później ciasto można trzymać w lodówce.
ale kusisz! i to jeszcze na wieczor :D
OdpowiedzUsuńNo właśnie zjadłam kolejny kawałek, dobrze wchodzi na wieczór :)
UsuńAle apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńsuper ciacho i jak niewiele składników :)
OdpowiedzUsuń