niedziela, 2 sierpnia 2015

Ogórki kiszone


Jak ukisić ogórki? Oto kilka porad i nasz przepis na pyszne kiszonki.


Aby ukisić ogórki należy pamiętać o paru rzeczach:
  1.  Jeśli woda w naszym kranie jest mocno chlorowana, trzeba ją przegotować, zanim użyjemy jej do zalewy.
  2.  Najlepiej używać ogórków średniej wielkości.
  3.  Smak ogórków może się różnić, w zależności od zastosowanych składników. Do wyboru mamy:
  • liście: wiśni, winogrona, dębu, chrzanu
  • gorczyca
  • czosnek
  • chrzan - korzeń ( oczyszczony z wierzchniej warstwy - wystarczy oskrobać)
  • koperek
  • sól kamienna
Wymagane do ukiszenia ogórków to 1-2 rodzai liści, czosnek, korzeń chrzanu oraz sól. Reszta jest opcjonalna i wedle uznania.

Ogórki myjemy. Słoiki wyparzamy. Jeśli były one używane do innych weków, najlepiej wymienić pokrywki na nowe (chyba, że są po ogórkach kiszonych).
Na dno słoika układamy wybraną przez siebie mieszankę wkładu do ukiszenia. Następnie wypełniamy słoik ogórkami. Posypujemy łyżeczką soli i zalewamy wodą tak, aby przykryć ogórki. Całość zakręcamy dokładnie i odkładamy w ciemne miejsce. Po kilku dniach możemy zauważyć charakterystyczne zmętnienie zalewy oraz pęcherzyki powietrza. To znaczy, że ogórki kiszą się prawidłowo :)

Nasze ogórki kiszone

Przygotowanie: 30 min, kiszenie: 3 tygodnie

Składniki na jeden słoik:
  • 2 ząbki czosnku
  • liść wiśni + dębu
  • 1 łyżeczka soli
  • ok 3 cm korzenia chrzanu
  • cała gałązka kopru
  • ogórki - ile się zmieści :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz