Podstawowe zasady kiszenia wyjaśniliśmy przy okazji ogórków. Kliknij TUTAJ, aby przeczytać.
Przygotowanie: 30 min, kiszenie: min. tydzień
Składniki na jeden słoik:
- 2 ząbki czosnku
- liść wiśni + dębu
- 1 łyżeczka soli
- ok. 3 cm korzenia chrzanu
- cała gałązka kopru
- buraki - ile się zmieści :)
Buraki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki, ósemki. Słoiki wyparzamy
Na dno słoika układamy nasz wkład do ukiszenia. Następnie wypełniamy słoik burakami. Posypujemy łyżeczką soli kamiennej i zalewamy wodą tak, aby przykryć buraki. Całość zakręcamy dokładnie i odkładamy w ciemne miejsce. Po kilku dniach możemy zauważyć charakterystyczne zmętnienie zalewy oraz pęcherzyki powietrza. To znaczy, że wszystko kisi się prawidłowo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz