Chleb robiony na zakwasie nie wysycha tak szybko jak kupowane w sklepach, dłużej zachowuje świeżość i niemal niemożliwe jest, aby spleśniał (na pewno szybciej zniknie). Przygotowanie takiego chleba zajmuje trochę czasu, ale daje też dużą satysfakcję z efektu końcowego.
Składniki:
- 2 szklanki mąki żytniej razowej, typ 2000
- 1 szklanka mąki żytniej, typ 720
- 2 szklanki mąka pszennej razowej, typ 1850
- 500 g czynnego żytniego zakwasu (najlepiej z mąki razowej)
- ½ szklanki ziaren słonecznika
- ½ szklanki siemienia lnianego
- 1 szklanka otrębów żytnich
- 1 ½ szklanki letniej wody lub mleka
- ½ łyżeczki soli
- opcjonalnie inne przyprawy: czerwona papryka (słodka/ostra – wedle upodobania), zioła prowansalskie, kminek, rozmaryn
Czas
przygotowania: 24 godziny, pieczenie: 1 godzina
Ilość: 1
keksówka
Przygotowanie:
Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze
sobą, dodajemy zakwas i letnią wodę/mleko.
Wszystko wyrabiamy – można wspomóc się mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta, aż znikną grudki z mąki. Po wyrobieniu ciasto powinno być na tyle gęste, aby nie pływało w misce. Wyrobione ciasto odstawiamy na około godzinę, aby podrosło, po czym raz jeszcze wyrabiamy.
Wszystko wyrabiamy – można wspomóc się mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta, aż znikną grudki z mąki. Po wyrobieniu ciasto powinno być na tyle gęste, aby nie pływało w misce. Wyrobione ciasto odstawiamy na około godzinę, aby podrosło, po czym raz jeszcze wyrabiamy.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej
papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami, gdzie
powinno spędzić ok. 8 godzin do pełnego wyrośnięcia. Pamiętajmy, że ciasto
wyrośnie około 2-3 cm w górę, dlatego też nie należy nakładać za dużo do formy.
Jeśli masz nadmiar ciasta, dodaj do niego jeszcze trochę mąki pszennej i
uformuj bułki J.
Całość polecam wstawić do piekarnika nagrzanego wcześniej do około 40 stopni (oczywiście
przed wstawieniem piekarnik wyłączamy) i zostawić do wyrośnięcia do krawędzi
blachy.
Wyrośnięte ciasto chlebowe wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 200 stopni razem z miseczką z wodą, która będzie
parować w trakcie pieczenia, co nie pozwoli naszemu chlebkowi się za mocno
wysuszyć. Po wstawieniu zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok.
godzinę.
Po upieczeniu, wyjmujemy chleb z pieca i
zostawiamy na około 20-30 minut w formie do przestygnięcia. Po przestygnięciu można
wyjąć z formy. Chleb kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu.
Rady odnośnie pieczenia
W zależności od piekarnika ustawiamy pieczenia na góra-dół bez termoobiegu lub jeśli macie piekarnik, który mocno opieka z góry ustawiamy pieczenie tylko na dół. Chodzi o to, aby całe ciasto upiekło się równomiernie. Ja piekę na pierwszej półce od dołu z grzaniem na dół, gdzie bezpośrednio pod kratką z chlebem stoi miska z wodą.
W zależności od piekarnika ustawiamy pieczenia na góra-dół bez termoobiegu lub jeśli macie piekarnik, który mocno opieka z góry ustawiamy pieczenie tylko na dół. Chodzi o to, aby całe ciasto upiekło się równomiernie. Ja piekę na pierwszej półce od dołu z grzaniem na dół, gdzie bezpośrednio pod kratką z chlebem stoi miska z wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz