- 2 podudzia z kurczaka
- 3 litry wody
- 2 liście laurowe
- por
- seler
- natka pietruszki (dobrze jest ją związać, żeby później wyjąć z wywaru)
- marchewka
- sól, pieprz
Z podanych
składników gotujemy wywar na zupę.
Reszta
składników:
- 1 cebula
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- 2 ząbki czosnku2 małe puszki pomidorów krojonych
- 2 papryki (kolor dowolny)
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 250 g soczewicy (ja dałam zieloną)
- szczypta kminku
Na początku
soczewicę namaczamy w misce.
Następnie
pietruszkę i marchewkę obieramy i ścieramy na grubej tarce. Cebulę
i paprykę kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy przez ok. 2-3
minuty, aż się zeszklą. Dodajemy wyciśnięty czosnek, pomidory z
puszki i przecier. Całość dusimy przez 5 minut.
Podsmażone warzywa
dodajemy do garnka z wywarem. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy.
Całość blendujemy. Do zupy dodajemy dokładnie
opłukaną soczewicę i kminek, i gotujemy, aż soczewica będzie
miękka. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Można też
dodać ugotowane mięso z rosołu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz