niedziela, 7 grudnia 2014

Zupa krem z soczewicą



To zupa w sam raz na zimowe dni. Aromatyczna, rozgrzewająca i bardzo pomidorowa. Sama soczewica ma dużo wartości odżywczych, między innymi kwas foliowy i magnez, także naprawdę warto spróbować.

Składniki na wywar:
  • 2 podudzia z kurczaka
  • 3 litry wody
  • 2 liście laurowe
  • por
  • seler
  • natka pietruszki (dobrze jest ją związać, żeby później wyjąć z wywaru)
  • marchewka
  • sól, pieprz

Z podanych składników gotujemy wywar na zupę.

Reszta składników:
  • 1 cebula
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
    2 małe puszki pomidorów krojonych
  • 2 papryki (kolor dowolny)
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 250 g soczewicy (ja dałam zieloną)
  • szczypta kminku

Na początku soczewicę namaczamy w misce.

Następnie pietruszkę i marchewkę obieramy i ścieramy na grubej tarce. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy przez ok. 2-3 minuty, aż się zeszklą. Dodajemy wyciśnięty czosnek, pomidory z puszki i przecier. Całość dusimy przez 5 minut.

Podsmażone warzywa dodajemy do garnka z wywarem. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Całość blendujemy. Do zupy dodajemy dokładnie opłukaną soczewicę i kminek, i gotujemy, aż soczewica będzie miękka. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Można też dodać ugotowane mięso z rosołu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz