środa, 10 grudnia 2014

Domowy sos pomidorowy



Taki sos to doskonała baza do innych dań, które niedługo ukażą się na blogu :).

Przygotowanie: 20 min
Składniki:
  • duża puszka pomidorów (latem używam świeżych pomidorów)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • oregano, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, sól

Do garnka dodajemy pomidory, pokrojoną w kostkę cebulę i świeżo wyciśnięty czosnek. Gotujemy na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy według uznania. Gotujemy, aż większość wody odparuje i całość będzie gęsta. Wyłączamy ogień i blendujemy wszystko na gładką masę. I gotowe! Sos możemy użyć od razu do dania lub odłożyć do słoiczka i używać jako ketchup. Taki sos wytrzyma w lodówce ok. tydzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz