Taki sos to doskonała baza do innych dań, które niedługo ukażą się na blogu :).
Przygotowanie: 20 min
Składniki:
- duża puszka pomidorów (latem używam świeżych pomidorów)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- oregano, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, sól
Do garnka dodajemy
pomidory, pokrojoną w kostkę cebulę i świeżo wyciśnięty
czosnek. Gotujemy na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.
Następnie dodajemy wszystkie przyprawy według uznania. Gotujemy, aż
większość wody odparuje i całość będzie gęsta. Wyłączamy
ogień i blendujemy wszystko na gładką masę. I gotowe! Sos możemy
użyć od razu do dania lub odłożyć do słoiczka i używać jako
ketchup. Taki sos wytrzyma w lodówce ok. tydzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz