Pyszne spaghetti z aromatycznym sosem na pewno skradnie serce wielu z Was.
Przygotowanie:
20 min
Danie
dla: 2 osób
Składniki:
- 200 g wędzonego boczku
- 1 śmietana 22%
- 1 jajko
- ok.70 g sera żółtego
- 1 cebula
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, czosnek
Kroimy
cebulę w pióra i podsmażamy na patelni. W garnku szykujemy sobie sos
Dodajemy jajko,
śmietanę (można też wymieszać pół na pół z jogurtem
naturalnym), przyprawy i ścieramy do tego połowę sera na tarce. Cebulę podlewamy odrobiną wody i dusimy jeszcze, żeby była miękka. Następnie dodajemy ją do sosu. Kroimy boczek w cieniutkie plasterki i również podsmażamy, aż będzie chrupiący. Gotujemy sos ok. 5 minut, aż ser się roztopi i inne składniki połączą. W tym czasie możemy
wstawić makaron. Wystarczy go zalać wrzącą wodą i potrzymać 3
min, aż zmięknie. Makaron odcedzamy i wykładamy na talerze. Polewamy go gorącym sosem i na to kładziemy boczek. Całość przyprószamy odrobiną sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz