Przygotowanie: ok. 1 h
Danie dla: 4 osób
Składniki:
- brokuł
- 400 g piersi z indyka
- 1 śmietana
- 1 jogurt naturalny
- 100 g sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, czosnek, papryka słodka, ostra, oregano
- 2 torebki ryżu
Brokuła obieramy na pojedyncze różyczki i wstawiamy do gotowania,
aż będzie miękki. Ryż wstawiamy do gotowania. Następnie kroimy
indyka w kostkę i podsmażamy na patelni. Przyprawiamy go solą i
pieprzem. W miseczce przygotowujemy sos: dodajemy jogurt, śmietanę
i wszystkie przyprawy. Mieszamy wszystko dokładnie.
Kiedy ryż jest
gotowy, wyjmujemy go z torebki i wykładamy do naczynia
żaroodpornego. Później odcedzamy brokuła i kładziemy na ryż. Na
to kładziemy usmażone mięso i wszystko polewamy sosem. Można
wierzch posypać startym żółtym serem lub położyć plastry
mozzarelli. Zapiekamy 15 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz