Natka pietruszki
ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces
trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego. Zawarta w natce
pietruszki witamina A świetnie działa na wzrok. Jedna łyżka
stołowa pietruszki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Siemię lniane
zawiera lignany, które regulują poziom estrogenów w
organizmie, kwasy Omega 3 i Omega 6, witaminę E oraz dużo żelaza i
kwasu foliowego. Siemię lniane nie tylko odżywia, ale również
leczy. Obniża poziom cholesterolu we krwi, upośledza wchłanianie
glukozy w przewodzie pokarmowym. Wykazuje właściwości
przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Naprawdę
warto je włączyć do diety.
Przygotowanie: 10
min
Ilość: dla
1 osoby
Składniki:
- 1 jabłko
- 1 banan
- 2 kiwi
- łyżka siemienia lnianego
- garść natki pietruszki
- mleko lub jogurt do smaku
Obieramy jabłko i
ścieramy je na tarce do wysokiej szklanki. Obieramy kiwi i kroimy je
na mniejsze kawałki. Następnie obieramy banana i kroimy go w
plasterki. Wrzucamy wszystko do szklanki. Do tego dodajemy siemię lniane i natkę pietruszki. Blendujemy wszystko na
gładką masę. Można dolać mleka lub jogurtu do smaku. I gotowe
:).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz