Soczysty,
aromatyczny domowy pasztet... Przy świątecznym stole jak znalazł!
Przygotowanie: ok. 3 h, pieczenie: 1 h
Składniki:
- 2,5 kg mięsa z indyka razem ze skórą
- 0,5 kg tłustego mięsa (my użyliśmy szpondra wołowego)
- 1 cebula
- 3 duże marchewki
- 1 seler
- pietruszka (korzeń + natka)
- pieczarki (lub dla tych, którzy lubią to wątróbka drobiowa)
- 4 jajka
- pieprz, sól, opcjonalnie gałka muszkatołowa
Mięso
dajemy do garnka wraz z warzywami i gotujemy, aż będzie miękkie. W
gruncie rzeczy gotujemy taki rosół :). Kiedy mięso będzie
miękkie, wyciągamy i czekamy, aż trochę wystygnie. Potem mięso
obdzieramy z kości, kroimy na mniejsze kawałki, żeby było łatwiej
je zmielić. Obieramy pieczarki i smażymy. Następnie mielimy mięso
razem ze skórą, z warzywami z rosołu i pieczarkami. Jeżeli ktoś
lubi mocno zmieloną masę, można zmielić wszystko drugi raz.
Masę
przyprawiamy do smaku. Kiedy już będzie nam smakować, dodajemy
jajka i mieszamy wszystko. Masa powinna wyjść dość
rzadka, dlatego warto dolać trochę rosołu, wtedy pasztet na pewno
nie wyjdzie suchy (ważny jest ten tłuszczyk z niego). Po wyrobieniu na jednolitą masę. Bierzemy dwie
keksówki, smarujemy je tłuszczem. Następnie wykładamy pasztet do foremek. Nie
wypełniajmy formy do końca masą, bo pasztet podczas pieczenia
jeszcze odrobinę urośnie. Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni z
termoobiegiem i pieczemy ok. 1 godzinę. Pasztet się upiekł, jeżeli
jego brzegi odchodzą od formy.
Rady:
Jeżeli zrobiliśmy za dużo masy, można ją włożyć do pojemnika
i zamrozić. Po rozmrożeniu mamy od razu kolejną porcję do
pieczenia :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz