piątek, 19 grudnia 2014

Burger bez bułki z anansem i guacamole



Jak to bez bułki? Ano bez :) To połączenie smaków naprawdę nas zaskoczyło i okazało się strzałem w dziesiątkę. Soczysty, słodki ananas świetnie komponuje się z mięsem i ostrym sosem guacamole.


Przygotowanie: 45 min
Danie dla: 2 osób

Składniki:
  • zmielone mięso wołowe/wieprzowe
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 świeży ananas
Do guacamole:
  • sok z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 awokado
  • odrobina tabasco
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy
  • 2-3 łyżki musztardy

Obieramy ananasa ze skóry, kroimy go na 1cm plastry (trzeba pamiętać o wykrojeniu zdrewniałego środka). Możemy wyłożyć je już na talerz. Następnie mieszamy mięso mielone z jajkiem, musztardą, posiekanym ząbkiem czosnku, drobno skrojoną cebulą (wystarczy pół). Doprawiamy przyprawami. Wrzuć na na patelnię i smażymy, aż będzie dobre.

Na koniec przygotowujemy guacamole. Obieramy awokado, miażdżymy widelcem, dodajemy 2 łyżeczki skrojonej drobno cebulki i jeden posiekany ząbek czosnku, doprawiamy sokiem z połowy cytryny. Na koniec dodajemy sól, pieprz i tabasco i mieszamy wszystko dokładnie.

Gotowe mięso wykładamy na ananasa, a na to kładziemy sos.

Pamiętajcie, żeby awokado wybierać w sklepie jak najbardziej miękkie, lub kupować lekko twarde i dać mu kilka dni w kuchni, żeby dojrzało.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz