Jak to bez bułki? Ano bez :) To połączenie smaków naprawdę nas zaskoczyło i okazało się strzałem w dziesiątkę. Soczysty, słodki ananas świetnie komponuje się z mięsem i ostrym sosem guacamole.
Przygotowanie: 45 min
Danie dla: 2 osób
Składniki:
- zmielone mięso wołowe/wieprzowe
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 świeży ananas
Do guacamole:
- sok z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 awokado
- odrobina tabasco
- sól, pieprz, ulubione przyprawy
- 2-3 łyżki musztardy
Obieramy ananasa ze
skóry, kroimy go na 1cm plastry (trzeba pamiętać o wykrojeniu
zdrewniałego środka). Możemy wyłożyć je już na talerz.
Następnie mieszamy mięso mielone z jajkiem, musztardą, posiekanym
ząbkiem czosnku, drobno skrojoną cebulą (wystarczy pół).
Doprawiamy przyprawami. Wrzuć na na patelnię i smażymy, aż będzie
dobre.
Na koniec
przygotowujemy guacamole. Obieramy awokado, miażdżymy widelcem,
dodajemy 2 łyżeczki skrojonej drobno cebulki i jeden posiekany
ząbek czosnku, doprawiamy sokiem z połowy cytryny. Na koniec
dodajemy sól, pieprz i tabasco i mieszamy wszystko dokładnie.
Gotowe mięso
wykładamy na ananasa, a na to kładziemy sos.
Pamiętajcie, żeby
awokado wybierać w sklepie jak najbardziej miękkie, lub kupować
lekko twarde i dać mu kilka dni w kuchni, żeby dojrzało.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz