Nie ma nic lepszego niż własna wędlina na kanapki.
Pieczenie: 1,5-2 h
Składniki:
- ok. 1-1,5 kg szynki wieprzowej
- ½ szklanki oliwy
- ulubione przyprawy w solidnej ilości – trochę eksperymentowaliśmy, zanim odkryliśmy naszą ulubioną mieszankę, także zachęcamy do próbowania :). My zawsze dajemy:
- sól peklowa –1,5 łyżki
- zioła prowansalskie
- czosnek (może być zarówno świeży jak i suszony)
- pieprz czarny mielony (czasem dajemy też ziołowy)
- papryka ostra i słodka
- majeranek
- świeży rozmaryn
Przygotowanie
mięsa
Wyjmujemy naczynie żaroodporne.
Wlewamy oliwę i dodajemy wszystkie przyprawy.
Mieszamy wszystko z oliwą, żeby wyszła marynata. Mięso myjemy i
wkładamy do naczynia. Obsmarowujemy je dobrze przyprawami ze
wszystkich stron. Najwygodniej robić to rękoma, ale można też
łyżką. Kiedy mięso jest już całe w marynacie, odkładamy całość do lodówki, najlepiej na 24 godziny. Może być krócej, ale
wtedy mięso nie przejdzie całkowicie smakiem przypraw.
Pieczenie
Nagrzewamy
piekarnik do 180 stopni (my ustawiamy grzanie na górę i na dół).
Wyciągamy mięso z lodówki i nakładamy na górę folię
aluminiową, tak żeby wszystko było zakryte (lub możemy użyć pokrywy, jeżeli mamy). Kiedy piekarnik już
jest nagrzany, wkładamy mięso i ustawiamy czas pieczenia na co
najmniej 1,5 h (to zależy od wielkości mięsa, można zawsze
ustawić na odrobinę niższą temperaturę, ale dłuższy czas). My
zazwyczaj pieczemy mięso na wieczór. Kiedy jest koniec pieczenia, wyjmujemy
je i zostawiamy pod folią w naczyniu żaroodpornym na noc, żeby
wystygło. Rano zdejmujemy folę i już możemy cieszyć się pyszną
wędliną :).
Wiadomo - domowa najlepsza! :)
OdpowiedzUsuń