To danie to naprawdę ciekawe odkrycie.
Dla tych, którzy unikają glutenu i zbóż lub jedzą paleo to
idealna sprawa :). Spód kalafiorowy bardzo ładnie się łączy z
pozostałymi składnikami.
Przygotowanie: 1 h, pieczenie: 25
min
Danie dla: 4 osób
Przygotujcie sobie gazę do wyciskania
kalafiora.
Składniki na spód:
- 1 średni kalafior
- 3 jaja
- sól, pieprz
- ulubione przyprawy (u nas to sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie)
Składniki na wierzch pizzy:
- kiełbasa (lub salami)
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- oregano, bazylia
- ser żółty do posypania
Kalafiora myjemy i obieramy na różyczki.
Mielimy je w maszynce do mielenia (lub blendujemy, jeśli mamy mocny
blender). Przemieloną całość przekładamy na patelnię, podlewamy
niewielką ilością wody i dusimy na małym ogniu przez kilka minut,
żeby zmiękł. Zostawiamy, żeby trochę ostygł. Jeszcze ciepły
przekładamy na gazę i wyciskamy mocno. Pozbywamy się wody z kalafiora. Taką odciśniętą masę przekładamy do miski. Dodajemy
jajka, przyprawy i wyrabiamy.
Po wyrobieniu masę przekładamy
na papier do pieczenia, wyłożony na blaszce. Formujemy placek na
pizzę. Następnie pieczemy 15 minut w piekarniku z termoobiegiem w
180 stopniach. W tym czasie kroimy paprykę i cebulę w kostkę i
podsmażamy. Następnie wyjmujemy blachę z piekarnika,
rozsmarowujemy sos pomidorowy na placku, kładziemy paprykę i cebulę,
na to dajemy plasterki kiełbasy i posypujemy serem. Całość
pieczemy jeszcze 10 minut.
Uważajcie przy krojeniu, bo placek łatwo się rozpada.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz