sobota, 10 stycznia 2015

Pizza na spodzie kalafiorowym


To danie to naprawdę ciekawe odkrycie. Dla tych, którzy unikają glutenu i zbóż lub jedzą paleo to idealna sprawa :). Spód kalafiorowy bardzo ładnie się łączy z pozostałymi składnikami.

Przygotowanie: 1 h, pieczenie: 25 min
Danie dla: 4 osób
Przygotujcie sobie gazę do wyciskania kalafiora.

Składniki na spód:
  • 1 średni kalafior
  • 3 jaja
  • sól, pieprz
  • ulubione przyprawy (u nas to sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie) 

Składniki na wierzch pizzy:
  • kiełbasa (lub salami)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • oregano, bazylia
  • ser żółty do posypania

Kalafiora myjemy i obieramy na różyczki. Mielimy je w maszynce do mielenia (lub blendujemy, jeśli mamy mocny blender). Przemieloną całość przekładamy na patelnię, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na małym ogniu przez kilka minut, żeby zmiękł. Zostawiamy, żeby trochę ostygł. Jeszcze ciepły przekładamy na gazę i wyciskamy mocno. Pozbywamy się wody z kalafiora. Taką odciśniętą masę przekładamy do miski. Dodajemy jajka, przyprawy i wyrabiamy.

Po wyrobieniu masę przekładamy na papier do pieczenia, wyłożony na blaszce. Formujemy placek na pizzę. Następnie pieczemy 15 minut w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach. W tym czasie kroimy paprykę i cebulę w kostkę i podsmażamy. Następnie wyjmujemy blachę z piekarnika, rozsmarowujemy sos pomidorowy na placku, kładziemy paprykę i cebulę, na to dajemy plasterki kiełbasy i posypujemy serem. Całość pieczemy jeszcze 10 minut. 

Uważajcie przy krojeniu, bo placek łatwo się rozpada.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz