niedziela, 4 stycznia 2015

Stek wołowy z ryżem smażonym


Do przygotowania steku, tak aby był soczysty i rumiany nie trzeba być mistrzem kuchni. To jest naprawdę proste.


Czas przygotowania: 20 minut
Smażenie: 2-8 minut

Składniki:
  • plastry wołowiny o grubości około 1,5-2 cm, może to być antrykot, rostbef lub polędwica, zależnie od upodobania.
  • olej/oliwa do smażenia, około 2-3 łyżek
  • przyprawy: pieprz (polecamy stosować ziołowy) oraz sól (My dodajemy również czosnek granulowany, rozmaryn i ostrą paprykę - można dodać  również inne lubiane przez Was przyprawy, nie przesadzajmy jednak z ostrością, aby nie zabić smaku wołowiny).
Jeśli kupicie gotowe steki w sklepie, po wyjęciu z folii obmywamy i odsączamy ręcznikami papierowymi. Jeśli samodzielnie kroicie plastry, starajcie się kroić je w poprzek włókien.
Mięso nacieramy przyprawami i odstawiamy na 10-15 minut.

W tym czasie wstawiamy do ugotowania ryż. Gotujemy al dente, tak aby się nie rozgotował.
Pod koniec gotowania ryżu, wstawiamy patelnię z olejem na ogień. Musi być dobrze nagrzana, aby po wrzuceniu mięsa na nią, zamknęły się w nim pory co sprawi, że będzie ono soczyste.
Ugotowany ryż odsączamy i przepłukujemy, aby się nie zlepił i odstawiamy do czasu usmażenia mięsa.

Mięso po wrzuceniu na patelnię smażymy:
  • po minucie na każdej stronie, aby uzyskać stek bleu ( delikatnie obsmażony, krwisty )
  • po dwie minuty na stronę, aby był średnio wysmażony (jak na zdjęciu)
  • po 4 minuty na stronę dla mocnego wysmażenia.
Po usmażeniu zdejmujemy steki z patelni i na tą samą patelnię wrzucamy ugotowany wcześniej ryż, dodajemy do niego nasze ulubione przyprawy i zmniejszamy odrobinę ogień. Do ryżu można dodać dodać: zioła prowansalskie, słodką paprykę oraz curry.
Ryż można również usmażyć oddzielnie z dodatkiem masła zamiast oleju i tłuszczu z mięsa.
Całość smażymy około 1-2 minut, ciągle mieszając, aby ryż w całości pokrył się przyprawami i naciągnął ich smakiem.

Danie najlepiej smakuje podawane ze świeżymi pomidorami, surówką z kapusty lub z tradycyjnym polskim kiszonym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz