Do przygotowania steku, tak aby był soczysty i rumiany nie trzeba być mistrzem kuchni. To jest naprawdę proste.
Czas przygotowania: 20 minut
Smażenie: 2-8 minut
Składniki:
- plastry wołowiny o grubości około 1,5-2 cm, może to być antrykot, rostbef lub polędwica, zależnie od upodobania.
- olej/oliwa do smażenia, około 2-3 łyżek
- przyprawy: pieprz (polecamy stosować ziołowy) oraz sól (My dodajemy również czosnek granulowany, rozmaryn i ostrą paprykę - można dodać również inne lubiane przez Was przyprawy, nie przesadzajmy jednak z ostrością, aby nie zabić smaku wołowiny).
Mięso nacieramy przyprawami i odstawiamy na 10-15 minut.
W tym czasie wstawiamy do ugotowania ryż. Gotujemy al dente, tak aby się nie rozgotował.
Pod koniec gotowania ryżu, wstawiamy patelnię z olejem na ogień. Musi być dobrze nagrzana, aby po wrzuceniu mięsa na nią, zamknęły się w nim pory co sprawi, że będzie ono soczyste.
Ugotowany ryż odsączamy i przepłukujemy, aby się nie zlepił i odstawiamy do czasu usmażenia mięsa.
Mięso po wrzuceniu na patelnię smażymy:
- po minucie na każdej stronie, aby uzyskać stek bleu ( delikatnie obsmażony, krwisty )
- po dwie minuty na stronę, aby był średnio wysmażony (jak na zdjęciu)
- po 4 minuty na stronę dla mocnego wysmażenia.
Ryż można również usmażyć oddzielnie z dodatkiem masła zamiast oleju i tłuszczu z mięsa.
Całość smażymy około 1-2 minut, ciągle mieszając, aby ryż w całości pokrył się przyprawami i naciągnął ich smakiem.
Danie najlepiej smakuje podawane ze świeżymi pomidorami, surówką z kapusty lub z tradycyjnym polskim kiszonym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz