Przygotowanie: 15 min, pieczenie 50 min
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- ok. 300 g batata
- 6 łyżek kakao
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- wiórki kokosowe do posypania wierzchu
Najpierw zabieramy się za bataty. Obieramy je, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i gotujemy, aż będą miękkie. Po ugotowaniu zostawiamy do ostygnięcia. Obieramy banany, kroimy na plasterki i wrzucamy do miski, do nich dorzucamy ostygnięte bataty. Następnie wbijamy jajka, dodajemy, kakao, olej, sodę oczyszczoną i miksujemy wszystko na gładką masę.
Następnie masę przelewamy do formy wyłożonej papierem
do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i
pieczemy ok. 50 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy, żeby stężało. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
uwielbiam!
OdpowiedzUsuńMniam, pyszności :)
OdpowiedzUsuń