Często
robimy zakupy w pośpiechu i wrzucamy wszystko do koszyka, nie patrząc
co właściwie się tam znajduje. A niestety zazwyczaj jest tam mnóstwo
niepożądanych i bezwartościowych rzeczy.
Najlepiej byłoby kupować jedzenie jak najmniej przetworzone. W gotowych produktach nieraz znajdujemy całą tablicę Mendelejewa, która nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie. Dlatego przygotowałam poradnik, na co zwrócić szczególną uwagę.
Najlepiej byłoby kupować jedzenie jak najmniej przetworzone. W gotowych produktach nieraz znajdujemy całą tablicę Mendelejewa, która nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie. Dlatego przygotowałam poradnik, na co zwrócić szczególną uwagę.
1. Na etykiecie produktu poszczególne
składniki są podane w określonej kolejności
Na samym początku
są wymienione te, których jest najwięcej w produkcie, a na końcu
są te, których jest najmniej.
2. Uważaj na
produkty, na opakowaniu których jest napisane fit, dietetyczne, eko
Bardzo często tego
typu produkty są odchudzone z tłuszczu (którego nie powinno się unikać), ale producenci wtedy dokładają mnóstwo
cukru i innych wzmacniaczy smaku. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, jeżeli się go pozbywamy to musimy dać coś innego, żeby produkt był smaczny. Kierujmy się zasadą - im krótsza
lista składników tym lepiej. Jeżeli ilość składników wynosi
powyżej 5, to warto się mocno zastanowić nad kupnem takiego
produktu.
3. Cukier
niejedno ma imię
Niestety, to, że
nie widzimy w składzie cukru, wcale nie oznacza, że go tam nie ma.
Oto lista nazw, pod jakimi jeszcze kryje się cukier:
- cukier brązowy
- cukier buraczany
- cukier brzozowy (z soku/syropu brzozowego)
- cukier kokosowy
- cukier inwertowany
- cukier owocowy
- cukier palmowy
- cukier trzcinowy
- dekstroza
- dekstryny
- fruktoza
- glukoza
- inulina
- ksyloza
- laktoza
- maltodekstryny
- maltoza
- melasa
- miód
- naturalny cukier
- nektar z agawy
- odparowany syrop trzcinowy
- odwodniony syrop trzcinowy
- sacharoza
- słód jęczmienny
- sorgo
- syrop
- syrop brzozowy
- syrop glukozowo-fruktozowy (Jest jeszcze gorszy od samego cukru! Unikamy za wszelką cenę)
- syrop jęczmienny
- syrop klonowy
- syrop kukurydziany
- syrop ryżowy
- syrop słodowy
- syrop sorgowy
- syrop trzcinowy
- syrop z agawy
- trzcina cukrowa
- zagęszczony sok owocowy
Warto zainstalować sobie aplikację e-food, dzięki której możemy przeskanować kod kreskowy i od razu widzimy co zawiera dany produkt i jak wpływa na organizm. W kolejnej części będziemy analizować niektóre produkty pod względem składu.
Link do części 2 >>
Link do części 2 >>
Źródło:
http://healthyvibes.blog.pl
Takich postów nigdy za dużo. Niby wiem jak czytać etykiety, ale ciągle się dowiaduję czegoś nowego, albo przypominam sobie coś co wiedziałam, ale zdążyłam zapomnieć tą wiedzę.
OdpowiedzUsuńO tak, warto przypominać, bo w pośpiechu łatwo zapomnieć :)
Usuń