poniedziałek, 2 marca 2015

Spaghetti bolognese z cukiniowym makaronem


Ostatnio makarony warzywne biją rekordy popularności na blogach kulinarnych. To nas zachęciło do wypróbowania tego patentu. I okazuje się, że cukinia świetnie się sprawdza w roli makaronu! Koniecznie zaopatrzcie się w obieraczkę do warzyw, bo tego naprawdę warto spróbować :).

Przygotowanie: 30 min
Danie dla: 2 osób

Składniki:
  • 300 g mięsa mielonego (u nas wieprzowo-wołowe)
  • 1 średnia cebula
  • 1 puszka pomidorów (lub 5 świeżych)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie cukinie
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryka ostra, papryka słodka

Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i obieraczką przeciągamy wzdłuż. My mamy taką obieraczkę ze specjalną końcówką. Z młodej cukinii łatwo wyciąć taki makaron. Już pokrojone warzywo wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i podgotowujemy przez ok. 3 min. Następnie odcedzamy i wykładamy na talerze.

Teraz robimy sos. Wrzucamy mięso na patelnię i podsmażamy. Dodajemy sól i pieprz. Do garnka dodajemy pomidory, posiekany czosnek, cebulę, przyprawy do smaku i gotujemy, aż zgęstnieje.Następnie mieszamy sos z mięsem i wykładamy na cukiniowy makaron. Zjadamy ze smakiem :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz