sobota, 14 marca 2015

Gulasz z dzika

Jak łatwo zauważyć, bardzo lubimy różnego rodzaju gulasze. Dania jednogarnkowe są naprawdę proste w przygotowaniu i bardzo sycące. Tym razem prezentujemy gulasz z dzika z dużą ilością warzyw.

Przygotowanie: 1 h 30 min
Danie dla: 4 osób

Składniki:
  • ok. 0,5 kg mięsa z dzika (u nas schab)
  • 1 brokuł
  • 1 papryka (kolor dowolny)
  • 1 duża cebula
  • 2 duże marchewki
  • 1 nieduży seler
  • 2 pietruszki
  • 300 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • przyprawy: sól, pieprz cayenne, zioła prowansalskie, kurkuma

Najpierw kroimy mięso w kostkę i podsmażamy na maśle. Gotowe mięso dodajemy do dużego garnka (razem z masłem), zalewamy wodą (tylko tyle, żeby przykryło mięso) i wstawiamy na mały ogień. Następnie kroimy warzywa: paprykę, seler i pietruszkę w słupki, cebulę w pióra, marchewki w półplasterki, pieczarki na drobne kawałki, a brokuł rozdzielamy na różyczki. Wszystko dodajemy do mięsa i mieszamy wszystko dokładnie. Siekamy czosnek, dodajemy go do gulaszu i przyprawiamy (nie żałujmy kurkumy :)). Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie (po ok. 45 minutach powinno być dobre).

2 komentarze:

  1. Super przepis, przyda mi się, bo dostanę kawałek szynki, a jeszcze nigdy nic z dziczyzny nie gotowałam:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziczyzna jest pyszna, naprawdę warto zrobić. Zupełnie inne mięsko. :)

      Usuń