Przygotowanie: 1 h 30 min
Danie dla: 4 osób
Składniki:
- ok. 0,5 kg mięsa z dzika (u nas schab)
- 1 brokuł
- 1 papryka (kolor dowolny)
- 1 duża cebula
- 2 duże marchewki
- 1 nieduży seler
- 2 pietruszki
- 300 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 50 g masła
- przyprawy: sól, pieprz cayenne, zioła prowansalskie, kurkuma
Najpierw kroimy mięso w kostkę i podsmażamy na maśle. Gotowe mięso dodajemy do dużego garnka (razem z masłem), zalewamy wodą (tylko tyle, żeby przykryło mięso) i wstawiamy na mały ogień. Następnie kroimy warzywa: paprykę, seler i pietruszkę w słupki, cebulę w pióra, marchewki w półplasterki, pieczarki na drobne kawałki, a brokuł rozdzielamy na różyczki. Wszystko dodajemy do mięsa i mieszamy wszystko dokładnie. Siekamy czosnek, dodajemy go do gulaszu i przyprawiamy (nie żałujmy kurkumy :)). Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie (po ok. 45 minutach powinno być dobre).
Super przepis, przyda mi się, bo dostanę kawałek szynki, a jeszcze nigdy nic z dziczyzny nie gotowałam:)))
OdpowiedzUsuńDziczyzna jest pyszna, naprawdę warto zrobić. Zupełnie inne mięsko. :)
Usuń