poniedziałek, 9 marca 2015

Mięso mielone z sosem pomidorowo-paprykowym


Bardzo proste danie, idealne na dni, kiedy nie chce nam się gotować i wychodzić do sklepu, bo większość składników zazwyczaj mamy w domu.

Przygotowanie: 20 min
Danie dla: 2 osób

Składniki:
  • ok. 360 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów (lub 6 świeżych)
  • 1 duża papryka (u nas czerwona)
  • ok. 100 g ryżu
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, bazylia, oregano

Wstawiamy ryż do gotowania i zaczynamy przygotowywać sos. Kroimy paprykę w słupki, cebulę w pióra, czosnek siekamy i dodajemy wszystko do garnka. Dorzucamy pomidory w puszce. Jeżeli robimy ze świeżych pomidorów to podlewamy odrobinę wodą, żeby warzywa się nie przypaliły i dusimy, mieszając co jakiś czas. Dodajemy przyprawy do sosu i gotujemy, aż będzie gęsty. Mięso kładziemy na rozgrzaną tłuszczem patelnię i podsmażamy (przyprawiamy solą i pieprzem). Po usmażeniu, mięso możemy wymieszać z sosem i ryżem, żeby wyszło danie jednogarnkowe. Można też wyłożyć osobno składniki na ryż, tak jak pokazaliśmy na zdjęciu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz