czwartek, 26 marca 2015

Leczo

Oto pomysł na danie jednogarnkowe z dużą ilością warzyw. Leczo jest aromatyczne i mocno pomidorowe. Najlepiej smakuje na drugi dzień, jak już wszystkie składniki się "przegryzą" ze sobą.

Czas przygotowania: ok. 1,5 h
Danie dla: 4 osób (lub dla dwóch na dwa dni :))

Składniki:
  • 4 młode cukinie
  • ok. 400 g dobrej kiełbasy
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • 2 puszki pomidorów
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 duże marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra
Przepis jest bardzo prosty: kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę w pióra. Dodajemy to do dużego (żeby łatwo było mieszać) garnka z dwoma łyżkami tłuszczu. Kiełbasę z cebulą podsmażamy w garnku. Następnie paprykę kroimy w słupki, cukinię w plasterki, a marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Wszystko to dodajemy do garnka i mieszamy dokładnie. Kiedy cukinia puści wodę dodajemy pomidory, koncentrat, posiekany czosnek i przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz