piątek, 20 marca 2015

Sushi maki


Sushi jest niezwykle proste w przygotowaniu. Udowadniamy, że to danie nie musi być z surową rybą (bo zazwyczaj słyszymy takie jęki: o rany, to przecież surowa ryba... i te wodorosty! Bleeee...), bo to jest wersja z wędzonym tuńczykiem i tuńczykiem z puszki. Tak naprawdę, co tam się znajdzie zależy tylko i wyłącznie od Waszej wyobraźni. Możecie użyć dowolnych warzyw i rodzajów mięsa. Możecie zrobić nawet wersję na słodko! Wystarczy, że ugotujecie ryż z mlekiem kokosowym, a do środka użyjecie owoców.

Przygotowanie: ok. 40 min
Danie dla: 2 osób

Składniki:
  • ryż do sushi (jedna garść na jedną osobę)
  • ocet ryżowy (1 łyżeczkę na garść ryżu)
  • pół marchewki
  • pół ogórka zielonego
  • 100 g wędzonego tuńczyka
  • 80 g tuńczyka z puszki w sosie własnym
  • łyżka majonezu
  • 3 lub 4 płaty nori
  • czarny sezam (opcjonalnie)
  • sos sojowy
  • wasabi (opcjonalnie)
  • bambusowa mata do zawijania

Ryż wkładamy do garnka, zalewamy go wodą- około pół centymetra wody ponad poziom ryżu i zostawiamy na ok. 15 minut, żeby się wymoczył. W tym czasie możemy przygotować resztę składników: marchewkę i ogórka obieramy i kroimy w cienkie słupki. Puszkę tuńczyka otwieramy i mieszamy w miseczce z majonezem. Po 15 minutach włączamy ryż na mały ogień i mieszamy co jakiś czas. Kiedy wchłonie wodę, wyłączamy gaz i czekamy jeszcze chwilę, aż wszystko odparuje.

Tak wyglądało nasze stanowisko do robienia sushi:

Czekamy aż ryż trochę ostygnie. Gdy to nastąpi, wlewamy ocet ryżowy i mieszamy. Na matę bambusową wykładamy nori matową, szorstką stroną do góry na którą będziemy układać ryż. Na trzy czwarte powierzchni nori wykładamy ryż (uwaga, bardzo się klei, więc ostrożnie). Kiedy ryż już mamy rozłożony, kładziemy na to nasze składniki: kilka słupków ogórka i marchewki, czarny sezam i rybę. Tutaj macie przykład:


Końcówkę płata nori smarujemy lepką masą z ryżu, co ułatwi jej sklejenie. Następnie łapiemy za brzeg maty przy którym ułożyliśmy składniki i zawijamy starając się, żeby składniki w środku nie wyszły na wierzch. Tutaj mamy gotowy rulon:


Uwaga! Do cięcia rulonu na kawałki potrzebujemy bardzo ostrego noża, bo inaczej nam się rozwali wszystko. Odcinamy końcówki z jednej i z drugiej strony (my zawsze zjadamy :)) i kroimy na ok 1,5 - 2 cm paski. Gotowe sushi wykładamy na talerz i podajemy z sosem sojowym, wasabi lub z imbirem marynowanym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz