
Ten bigos to awangarda w kuchni :) Po co zastosować zwykłą kapustę, jak można wypróbować wesję z kapustą pekińską. Taki bigos jest delikatniejszy i świetnie się nada na bardziej wrażliwe żołądki. Możecie też zaskoczyć ciotki przy świątecznym stole :).
Przygotowanie: 20 min, gotowanie: 40 min
Danie dla: 4 osób
Składniki:
- 1 główka kapusty pekińskiej
- 600 g mięsa wieprzowego (u nas łopatka)
- 2 duże marchewki
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 500 g pieczarek
- 1 papryka
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, czosnek, majeranek, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego
- 2,3 łyżki smalcu gęsiego
Mięso kroimy na małe kawałki i podsmażamy krótko na patelni, tylko, żeby się ścięło. Przyprawiamy je solą, pieprzem i czosnkiem. W garnku rozpuszczamy smalec i podsmażamy cebulę, pokrojoną w pióra. Do garnka dodajemy mięso. Następnie obieramy marchewkę i pietruszkę i ścieramy je na tarce do mięsa i cebuli. Wszystko dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Potem do garnka dodajemy posiekaną paprykę i poszatkowaną kapustę. Na koniec obieramy pieczarki, kroimy na mniejsze kawałki i również dodajemy do garnka. Można dodać wody, jeśli jest za mało. Dodajemy przyprawy: sól, majeranek, papryki, listki laurowe i ziele angielskie. Dusimy ok. 40 minut pod przykryciem, często mieszając, żeby nam się nie przypaliło. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz