
Przygotowanie: 20 min
Porcja dla: 2 osób
Składniki:
- 100 g pasty kokosowej
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżki kakao
- 1 żółtko
- łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie, lub można dosłodzić miodem, jak przestygnie)
Do rondla dodajemy pastę kokosową i na małym ogniu ją rozpuszczamy. Możemy podlać odrobiną wody, żeby się nie przypaliła. Następnie dodajemy sok z cytryny, kakao i żółtko. Wszystko mieszamy i próbujemy. Jeśli jest za mało słodkie, dosładzamy wedle uznania. Przekładamy do miseczek lub wysokich szklanek i podajemy w ulubionymi owocami (u nas, jak widać padło na banany)
Ten deser pozwala na mnóstwo kombinacji. Można go podawać na ciepło, posypany owocami lub orzechami. Można też włożyć do lodówki i wyjdzie nam czekolada. Zachęcamy do eksperymentów :)

Uwoelbiam takie deserki!
OdpowiedzUsuńPyszny i zdrowy ;-)
OdpowiedzUsuń