poniedziałek, 14 grudnia 2015

Czekoladowo kokosowy pudding


Pudding powstał zupełnym przypadkiem, podczas robienia ciasta marchewkowego. Zostało nam zbyt dużo polewy, więc uzupełniliśmy ją kilkoma dodatkami i wyszedł pyszny, szybki deser. Idealny na chłodne dni.

Przygotowanie: 20 min
Porcja dla: 2 osób

Składniki:
  • 100 g pasty kokosowej
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki kakao
  • 1 żółtko
  • łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie, lub można dosłodzić miodem, jak przestygnie)

Do rondla dodajemy pastę kokosową i na małym ogniu ją rozpuszczamy. Możemy podlać odrobiną wody, żeby się nie przypaliła. Następnie dodajemy sok z cytryny, kakao i żółtko. Wszystko mieszamy i próbujemy. Jeśli jest za mało słodkie, dosładzamy wedle uznania. Przekładamy do miseczek lub wysokich szklanek i podajemy w ulubionymi owocami (u nas, jak widać padło na banany)

Ten deser pozwala na mnóstwo kombinacji. Można go podawać na ciepło, posypany owocami lub orzechami. Można też włożyć do lodówki i wyjdzie nam czekolada. Zachęcamy do eksperymentów :)




2 komentarze: