poniedziałek, 21 grudnia 2015

Bananowa gorąca czekolada (bez cukru)

Gorąca czekolada, która poprawi humor w kiepski dzień lub uatrakcyjni wieczór ze znajomymi. Smak banana i kokosa idealnie się uzupełniają w tej czekoladzie.

Przygotowanie: 15 min
Dla: 2 osób

Składniki:
  • 2 dojrzałe banany (takie jak na zdjęciu)
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki surowego kakao
  • 2 łyżeczki niesiarkowanych wiórków kokosowych do posypania
  • opcjonalnie: cynamon, kardamon, wanilia

Czekoladę najlepiej przygotować w mikserze, lub blenderze kielichowym. Do blendera wrzucamy kawałki banana i miksujemy na gładką masę. Mleko kokosowe rozpuszczamy i takie gorące dodajemy do blendera. Do tego dodajemy kakao i ewentualne dodatki. Miksujemy. Kiedy wszystkie składniki połączą się ze sobą, rozlewamy czekoladę do szklanek i posypujemy wiórkami kokosowymi. I gotowe! Dzięki dojrzałym bananom napój jest naturalnie słodki i nie trzeba już nic dodawać.



2 komentarze: