czwartek, 3 grudnia 2015

Pieczarki faszerowane boczkiem i papryką

Pieczarki faszerowane boczkiem i papryką

Lubicie pieczarki?
My bardzo, dlatego dziś prezentujemy przepis na pieczarkową przystawkę lub lekkie danie główne, które kusi smakiem i aromatem.

Przygotowanie: 30 min, pieczenie 30 min
Danie dla: 2 osób

Składniki:
  • 8 dużych pieczarek
  • 200 g surowego lub wędzonego boczku
  • 1 duża papryka
  • 3 średnie cebule
  • 2 łyżki tłuszczu (może być smalec, olej kokosowy)
  • przyprawy: sól, czosnek (świeży), pieprz ziołowy,zioła prowansalskie
  • garść natki pietruszki

Pieczarki obieramy i wyłamujemy z nich ogonki, które odkładamy, użyjemy ich do farszu.
Obrobione pieczarki układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

W tym czasie zabieramy się za farsz. Cebule, ogonki z pieczarek oraz paprykę siekamy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię z tłuszczem. Posypujemy pieprzem, ziołami  i obficie solą, całość przykrywamy pokrywką, aby puściło wodę i się poddusiło.

Gdy piekarnik się nagrzeje wstawiamy do niego oczyszczone kapelusze pieczarek i podpiekamy przez 10 minut (funkcja opiekania góra i dół). Można je lekko posolić - puszczą wtedy szybciej wodę. W czasie gdy kapelusze się podpiekają, a nasz farsz zaczyna się dusić, kroimy boczek w cienkie paski. Ząbki czosnku siekamy jak najdrobniej, lub przeciskamy przez praskę i dodajemy do farszu który powinien już puścić wodę i dusić się w najlepsze.
Po dodaniu boczku i czosnku zdejmujemy z niego pokrywkę, aby odparować nadmiar wody.
Siekamy natkę pietruszki i dodajemy 3/4 z niej do farszu resztę zostawiamy do przyozdobienia.

Podpieczone kapelusze wyjmujemy i osuszamy z wody, którą puściły.
Przy pomocy łyżki nakładamy farsz do kapeluszy i ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut, aby się ładnie zapiekły. Po wyjęciu posypujemy resztą pietruszki.

2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis, pozbywając się papryki mamy świetną propozycję AIP? Muszę wypróbować, na Święta jak znalazł:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nom, dokładnie, można też wypróbować z innymi warzywami :) na pewno ładnie zaprezentuje się na świątecznym stole :)

      Usuń