
Lubicie pieczarki?
My bardzo, dlatego dziś prezentujemy przepis na pieczarkową przystawkę lub lekkie danie główne, które kusi smakiem i aromatem.
Przygotowanie: 30 min, pieczenie 30 min
Danie dla: 2 osób
Składniki:
- 8 dużych pieczarek
- 200 g surowego lub wędzonego boczku
- 1 duża papryka
- 3 średnie cebule
- 2 łyżki tłuszczu (może być smalec, olej kokosowy)
- przyprawy: sól, czosnek (świeży), pieprz ziołowy,zioła prowansalskie
- garść natki pietruszki
Pieczarki obieramy i wyłamujemy z nich ogonki, które odkładamy, użyjemy ich do farszu.
Obrobione pieczarki układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
W tym czasie zabieramy się za farsz. Cebule, ogonki z pieczarek oraz paprykę siekamy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię z tłuszczem. Posypujemy pieprzem, ziołami i obficie solą, całość przykrywamy pokrywką, aby puściło wodę i się poddusiło.
Gdy piekarnik się nagrzeje wstawiamy do niego oczyszczone kapelusze pieczarek i podpiekamy przez 10 minut (funkcja opiekania góra i dół). Można je lekko posolić - puszczą wtedy szybciej wodę. W czasie gdy kapelusze się podpiekają, a nasz farsz zaczyna się dusić, kroimy boczek w cienkie paski. Ząbki czosnku siekamy jak najdrobniej, lub przeciskamy przez praskę i dodajemy do farszu który powinien już puścić wodę i dusić się w najlepsze.
Po dodaniu boczku i czosnku zdejmujemy z niego pokrywkę, aby odparować nadmiar wody.
Siekamy natkę pietruszki i dodajemy 3/4 z niej do farszu resztę zostawiamy do przyozdobienia.
Podpieczone kapelusze wyjmujemy i osuszamy z wody, którą puściły.
Przy pomocy łyżki nakładamy farsz do kapeluszy i ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut, aby się ładnie zapiekły. Po wyjęciu posypujemy resztą pietruszki.
Ciekawy przepis, pozbywając się papryki mamy świetną propozycję AIP? Muszę wypróbować, na Święta jak znalazł:)))
OdpowiedzUsuńNom, dokładnie, można też wypróbować z innymi warzywami :) na pewno ładnie zaprezentuje się na świątecznym stole :)
Usuń