piątek, 11 grudnia 2015

Papryki faszerowane kalafiorem


Papryki zazwyczaj faszeruje się ryżem, albo kaszą, jednak chcieliśmy je zrobić bez użycia zbóż. I tak padło na kalafiora, który świetnie sprawdził się w roli farszu.

Przygotowanie: 30 min, pieczenie: 1 h
Danie dla: 4 osób


Składniki:
  • 4 duże papryki (kolor dowolny)
  • pół kalafiora
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, czosnek, papryka słodka

Na początek papryki myjemy, odkrajamy części z ogonkami i oczyszczamy w środku. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni i zapiekamy je przez 15 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Kalafiora dzielimy na mniejsze części i wrzucamy do robota kuchennego, który nam go poszatkuje. Jeśli nie mamy robota, to kalafiora możemy zmielić w maszynce do mielenia. Masę kalafiorową przekładamy do miski i dodajemy do niej mięso, drobno posiekaną cebulkę i przyprawy. Mieszamy wszystko na jednolitą masę. Farsz wrzucamy na patelnię i podsmażamy, żeby mięso się ścięło. Gdy farsz przestygnie, dodajemy jajka, żeby skleiły całą masę. Kalafior może puścić sporo wody, dlatego warto przed nałożeniem farszu do papryk odcedzić farsz.

Kiedy nasze papryki wstępnie się zapiekły, wyjmujemy je z piekarnika i wkładamy do środka nasz farsz. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wstawiamy papryki z nakryciami na 45-60 minut. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliły i w razie co zmniejszyć temperaturę. I gotowe! Papryki są bardzo zapychające, jedna na osobę w zupełności wystarczy, zwłaszcza, jak dodamy do tego np. duszone warzywa na maśle klarowanym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz