środa, 16 grudnia 2015

Bulletproof latte, czyli sposób na pyszną weekendową kawę



Uwielbiam kawę, choć staram się ją ograniczać, dlatego też naszym rytuałem stało się picie kawy w sobotnie poranki. Chciałbym dziś zaprezentować Wam sposób na przepyszną latte, która postawi Was na nogi i zapewni energię na cały dzień. Pyszna i aromatyczna kawa, jest tym, co tygryski lubią najbardziej :)

Przygotowanie: 10 min
Porcja dla: 2 osób


Składniki:
  • 1 filiżanka mocnej kawy
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • opcjonalnie przyprawy: cynamon, przyprawa korzenna, wanilia, miód/ksylitol

Do przygotowania  kawy potrzebny będzie nam blender, najlepiej jeśli macie blender kielichowy, jeśli nie, to pamiętajcie, aby blendować w wysokim naczyniu, bo przy blenderze ręcznym będzie chlapać.

Przygotowanie
Przygotowujemy filiżankę mocnej kawy, a w tym czasie rozpuszczamy nasze dodatki: masło klarowane lub olej kokosowy oraz mleko kokosowe.
Kawę wraz z dodatkami blendujemy na jednolitą masę (podczas blendowania kawa powinna przestygnąć na tyle, aby nie ściąć żółtka jaja, +/- 40 stopni).
Oddzielamy żółtka jaj od białek i dodajemy do blendera. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji i przelewamy do szklanek.

Jeśli chcecie uzyskać kawę smakową, np. waniliową to dodajemy część przyprawy do blendera.
Po przelaniu, na górze szklanki powinna wydzielić się warstwa pianki z mleka kokosowego i żółtka.
Całość oprószamy naszymi ulubionymi przyprawami i gotowe.
Kawa powinna być nadal wystarczająco ciepła, ale jeśli macie takie życzenie można ją podgrzać.

1 komentarz: