czwartek, 19 marca 2015

Stek z rekina


Pomysł na szybki obiad. Ostatnio przypadkiem zobaczyliśmy w sklepie rybnym, że mają takie mrożone krążki z rekina. Tę potrawę, polubią nawet Ci, którzy nie lubią wygrzebywać ości - ponieważ w steku ich nie ma! Mięso z rekina jest białe, bardzo soczyste i zwarte.

Przygotowanie: 20 min
Danie dla: 2 osób

Składniki:
  • ok. 400 g steków z rekina
  • oliwa z oliwek (rafinowana)
  • przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, papryka ostra (można zastąpić słodką)
  • sok z połówki cytryny
Najpierw robimy marynatę: do talerza wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny oraz przyprawy i mieszamy wszystko.


Rozmrożone steki, dokładnie suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie steki starannie nacieramy marynatą i kładziemy na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron po ok. 2,3 minuty. I gotowe! Do ryby bardzo pasuje sałatka z marchewki i kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz