sobota, 31 stycznia 2015

Gulasz myśliwski z grzybami


Gulasz mocno rozgrzewający, idealny na zimowy obiad.

Przygotowanie: 1 h 30 min
Danie dla: 3 osób

Składniki:
  • 1 skrzydło z indyka
  • 300 g udźca wołowego
  • garść suszonych grzybów (u nas podgrzybki)
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 pietruszki
  • 1 papryka (u nas zielona)
  • pół selera
  • 2 torebki kaszy pęczak
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kilka listów laurowych, papryka słodka, papryka ostra, czosnek

Mięso z indyka i warzywa (oprócz papryki) gotujemy tak jak rosół. W tym czasie kroimy udziec w kostkę i podsmażamy z solą i pieprzem i przekładamy do garnka. Pozostały wywar możemy użyć na zupę (lub zostawić sobie rosół), a mięso z indyka obieramy z kości i wkładamy do garnka. Warzywa wyjmujemy z wywaru (możemy też dodać świeże), studzimy i kroimy  w kostkę i dodajemy do mięsa. Dodajemy też pokrojoną paprykę. Zalewamy wszystko wodą (ale tylko tyle, by woda przykryła całość) i gotujemy na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Dodajemy przyprawy. Gotujemy, aż woda odparuje, sos zrobi się gęsty i mięso będzie miękkie.

Przetestowaliśmy też wersję z kaszą gryczaną i była bardzo dobra :).


Zimowy Obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz