Gulasz mocno rozgrzewający, idealny na zimowy obiad.
Przygotowanie: 1 h 30 min
Danie dla: 3 osób
Składniki:
- 1 skrzydło z indyka
- 300 g udźca wołowego
- garść suszonych grzybów (u nas podgrzybki)
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 pietruszki
- 1 papryka (u nas zielona)
- pół selera
- 2 torebki kaszy pęczak
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kilka listów laurowych, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
Mięso z indyka i warzywa (oprócz papryki) gotujemy tak jak rosół. W tym czasie kroimy udziec w kostkę i podsmażamy z solą i pieprzem i przekładamy do garnka. Pozostały wywar możemy użyć na zupę (lub zostawić sobie rosół), a mięso z indyka obieramy z kości i wkładamy do garnka. Warzywa wyjmujemy z wywaru (możemy też dodać świeże), studzimy i kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Dodajemy też pokrojoną paprykę. Zalewamy wszystko wodą (ale tylko tyle, by woda przykryła całość) i gotujemy na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Dodajemy przyprawy. Gotujemy, aż woda odparuje, sos zrobi się gęsty i mięso będzie miękkie.
Przetestowaliśmy też wersję z kaszą gryczaną i była bardzo dobra :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz