Ten gulasz jest bardzo
aromatyczny i rozgrzewający. Jak przystało na danie jednogarnkowe
dużo lepiej smakuje na drugi dzień. :)
Przygotowanie: ok. 1 h
Danie dla: 4 osób
Składniki:
- 70 dag łopatki wieprzowej (lub szynki, jak kto woli)
- 1 marchewka
- 2 cebule
- 2 papryki (mogą być różne kolory)
- 1 pietruszka
- 1 seler (nieduży)
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kilka listków laurowych, ziele angielskie (ok. 5,6 ziarenek), papryka ostra, papryka słodka.
- 2 woreczki kaszy gryczanej
Kroimy mięso w kostkę i podsmażamy na
patelni. Nie trzeba go mocno wysmażać, wystarczą 2 minuty.
Przekładamy mięso do garnka i zalewamy wodą tylko tyle, żeby je
przykryło. Wstawiamy na mały ogień, żeby już się gotowało.
Następnie obieramy marchewkę, pietruszkę i seler, ścieramy
wszystko na tarce i dodajemy do mięsa. Paprykę kroimy w kostkę i
dodajemy do gulaszu. Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na
patelni, aż się zeszkli. Też dorzucamy do garnka. Dodajemy
przyprawy (jeśli ktoś lubi ostre, można użyć pieprzu cayenne). I
gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, mieszając co
jakiś czas. Gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu.
Odcedzamy ją, wykładamy na talerz, polewamy gulaszem i jemy ze
smakiem :).
Rady: Gulasz świetnie smakuje
również z ryżem, pęczakiem lub ziemniakami.
Jeżeli gulasz jest za mało gęsty, można go trochę dłużej gotować, aż część wody odparuje.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńPyszny :)
OdpowiedzUsuńPzdr
Ewelina