Jeżeli miałabym określić to danie w
trzech słowach to byłoby to: pyszne, lekkie i pożywne!
Przygotowanie: 45 minut
Danie dla: 2 osób
Składniki:
- 4 małe cukinie
- 30 dag mięsa mielonego (u nas wieprzowo-wołowe)
- 1 duża cebula
- 2 puszki pomidorów
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, bazylia, oregano, papryka słodka, czosnek
- trochę startego sera do posypania
Cukinie myjemy i przekrajamy wzdłuż na
pół. Ostrożnie wydrążamy środek i odstawiamy go (później
użyjemy go do sosu). Wydrążone cukinie kładziemy na folii,
rozłożonej na blaszce i wstawiamy do piekarnika na 10 minut w 180
stopniach, żeby odrobinę zmiękły. Mięso wrzucamy na rozgrzaną
patelnię, dodajemy sól i pieprz. Gdy mięso będzie już trochę
podsmażone, dodajemy pomidory, pokrojoną w kostkę cebulę i miąższ
z cukinii. Dorzucamy przyprawy do smaku i dusimy całość, aż woda
z pomidorów odparuje i zrobi się gęsty sos.
Następnie wyciągamy cukinie z
piekarnika, nakładamy farsz i zapiekamy kolejne 10 minut. Po wyjęciu
z piekarnika posypujemy startym serem.
Pyszne, choć ja robię tylko w sezonie. :)
OdpowiedzUsuńSmacznie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie ;)
OdpowiedzUsuń