Jeżeli przyjmujecie gości, możecie
ich zaskoczyć tą oto prostą i bardzo efektowną przystawką.
Przygotowanie: 15 min.
Ilość dla 2 osób
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 3 jajka
- 2 łyżki majonezu (my użyliśmy naszego domowego majonezu)
- garść natki pietruszki
- sól do smaku
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i
kroimy w kostkę. Awokado kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę
i ostrożnie oddzielamy miąższ od skórki, żeby jej nie uszkodzić.
Można podwadzić łyżeczką, wtedy jest łatwiej. Kiedy mamy już
wydrążone skórki, miąższ wkładamy do miski, dodajemy jajko,
majonez, sól, posiekaną natkę i mieszamy. Następnie wkładamy
pastę w skórkę po awokado. Możemy zostawić trochę jajka i
posypać na koniec dla lepszego efektu.
Można do pasty dodać również bardzo
drobno posiekaną cebulkę. :)
Bardzo ciekawie to wygląda, faktycznie bardzo fajna i smakowita przystawka :) W takiej wersji nigdy nie jadłam awokado, ale bardzo go lubię i jem codziennie - najczęściej bez niczego lub na kanapce. Muszę trochę z nim pokombinować :P
OdpowiedzUsuńAwokado ma to do siebie, że bardzo łatwo z nim kombinować :) Na pewno jeszcze nie raz się pojawi u nas, też często jadamy.
Usuń