niedziela, 18 stycznia 2015

Awokado faszerowane jajkiem



Jeżeli przyjmujecie gości, możecie ich zaskoczyć tą oto prostą i bardzo efektowną przystawką. 

Przygotowanie: 15 min.
Ilość dla 2 osób

Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 jajka
  • 2 łyżki majonezu (my użyliśmy naszego domowego majonezu)
  • garść natki pietruszki
  • sól do smaku

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Awokado kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę i ostrożnie oddzielamy miąższ od skórki, żeby jej nie uszkodzić. Można podwadzić łyżeczką, wtedy jest łatwiej. Kiedy mamy już wydrążone skórki, miąższ wkładamy do miski, dodajemy jajko, majonez, sól, posiekaną natkę i mieszamy. Następnie wkładamy pastę w skórkę po awokado. Możemy zostawić trochę jajka i posypać na koniec dla lepszego efektu.

Można do pasty dodać również bardzo drobno posiekaną cebulkę. :)



2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawie to wygląda, faktycznie bardzo fajna i smakowita przystawka :) W takiej wersji nigdy nie jadłam awokado, ale bardzo go lubię i jem codziennie - najczęściej bez niczego lub na kanapce. Muszę trochę z nim pokombinować :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Awokado ma to do siebie, że bardzo łatwo z nim kombinować :) Na pewno jeszcze nie raz się pojawi u nas, też często jadamy.

      Usuń