Przygotowanie: 1 h
Danie dla: 4 osób
Składniki:
- 450 g polędwicy z dorsza
- 2 duże marchewki
- 2 cebule
- pół selera
- 2 pietruszki
- 2 puszki pomidorów
- 1/2 soku z cytryny
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ok. 40 g masła
- przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego
Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy cebulę na patelnię i podsmażamy przez ok. 3 minuty. Dorzucamy starte warzywa i koncentrat. Po kilku minutach dodajemy pomidory. Wyciskamy do warzyw sok z cytryny. Dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 min, co jakiś czas mieszając.
Do ryby dodajemy sól i pieprz, na każdą porcję kładziemy po łyżeczce masła i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach.
Następnie wykładamy porcję warzyw na talerz i na niego kładziemy rybę. Możemy też pozwolić wystygnąć potrawie i mamy pyszne jedzenie na zimno. Można też wycisnąć jeszcze trochę soku z cytryny na rybę. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz