czwartek, 5 lutego 2015

Polędwica z dorsza po grecku

Już dawno po Świętach, ale nas ostatnio naszło na rybę po grecku. Zwłaszcza, że udało nam się kupić polędwicę z dorsza, która doskonale się do tego nadała.

Przygotowanie: 1 h
Danie dla: 4 osób

Składniki:
  • 450 g polędwicy z dorsza
  • 2 duże marchewki
  • 2 cebule
  • pół selera
  • 2 pietruszki
  • 2 puszki pomidorów
  • 1/2 soku z cytryny
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • ok. 40 g masła
  • przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego

Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy cebulę na patelnię i podsmażamy przez ok. 3 minuty. Dorzucamy starte warzywa i koncentrat. Po kilku minutach dodajemy pomidory. Wyciskamy do warzyw sok z cytryny. Dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 min, co jakiś czas mieszając.

Do ryby dodajemy sól i pieprz, na każdą porcję kładziemy po łyżeczce masła i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach.

Następnie wykładamy porcję warzyw na talerz i na niego kładziemy rybę. Możemy też pozwolić wystygnąć potrawie i mamy pyszne jedzenie na zimno. Można też wycisnąć jeszcze trochę soku z cytryny na rybę. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz