sobota, 7 lutego 2015

Pieczona karkówka


Świetne danie na niedzielny obiad. Soczysta karkówka po prostu rozpływa się w ustach.


Przygotowanie mięsa: 12 h
Pieczenie: 40-50 min
Danie dla: 2 osoby

Składniki:
  • 4 plastry karkówki wieprzowej
  • 3 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, czosnek (najlepiej świeży), zioła prowansalskie, rozmaryn

Do naczynia żaroodpornego nalewamy olej i dodajemy przyprawy (nie żałujemy ich :)). Mieszamy wszystko i obtaczamy plastry mięsa w przyprawach. Następnie wyciskamy na mięso sok z połówki cytryny. Najlepiej przygotować mięso wieczorem i wstawić zamarynowane na noc do lodówki i piec na drugi dzień.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół). Na naczynie nakładamy folię aluminiową lub pokrywę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 40-50 min (to zależy od grubości plastrów). Na dziesięć minut przed końcem pieczenia możemy zdjąć przykrycie, żeby mięso się zapiekło.

My podaliśmy ze smażonym ryżem oraz surówką z daikonem.

Rady: Karkówka najlepiej jakby wcześniej była mrożona, to dzięki temu po upieczeniu będzie bardziej krucha.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz