Świetne danie na niedzielny obiad. Soczysta karkówka po prostu rozpływa się w ustach.
Przygotowanie mięsa: 12 h
Pieczenie: 40-50 min
Danie dla: 2 osoby
Składniki:
- 4 plastry karkówki wieprzowej
- 3 łyżki oleju
- sok z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, czosnek (najlepiej świeży), zioła prowansalskie, rozmaryn
Do naczynia żaroodpornego nalewamy olej i dodajemy przyprawy (nie żałujemy ich :)). Mieszamy wszystko i obtaczamy plastry mięsa w przyprawach. Następnie wyciskamy na mięso sok z połówki cytryny. Najlepiej przygotować mięso wieczorem i wstawić zamarynowane na noc do lodówki i piec na drugi dzień.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół). Na naczynie nakładamy folię aluminiową lub pokrywę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 40-50 min (to zależy od grubości plastrów). Na dziesięć minut przed końcem pieczenia możemy zdjąć przykrycie, żeby mięso się zapiekło.
My podaliśmy ze smażonym ryżem oraz surówką z daikonem.
Rady: Karkówka najlepiej jakby wcześniej była mrożona, to dzięki temu po upieczeniu będzie bardziej krucha.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz