czwartek, 26 lutego 2015

Jajka sadzone w papryce


Na śniadanie zazwyczaj jadamy jajka. Przy odrobinie fantazji można je przygotować na 1000 sposobów. Tym razem zwykłe jajka sadzone w niezwykłej odsłonie.

Przygotowanie: 15 min
Danie dla: 2 osób

Składniki:
  • 1 papryka (kolor dowolny)
  • 6 jajek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • garść szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
Paprykę myjemy i odcinamy końcówkę z ogonkiem. Następnie wykrajamy po jednym plastrze na jajko. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i kładziemy paprykę, żeby się przysmażyła z jednej strony (na małym ogniu, żeby nie przypalić za mocno). Przekładamy na drugą stronę i wbijamy jajka do środka papryki. Posypujemy solą i pieprzem i nakrywamy patelnię przykrywką. My lubimy lejące żółtko w jajku sadzonym, więc zdejmujemy, jak tylko widać, że białko się ścięło. Jeżeli ktoś lubi dobrze wysmażone, to trzyma dłużej. Na koniec posypujemy szczypiorkiem i dodajemy ćwiartki pomidorów jako dodatek.

3 komentarze:

  1. Świetny pomysł na śniadanie, z pewnością niedługo spróbuję :)
    Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na śniadanko super, ale myślę, że na lekki obiad również pasuje! :) pięknie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No no pomysł idealny, pięknie wygląda i przyłączam się do wpisu poprzedniczki, chętnie zjadłabym go na obiad :)))

    OdpowiedzUsuń