Za oknem mamy jesienne klimaty, a nam się zamarzyło jakieś dobre ciacho do aromatycznej herbaty. Wybór padł na muffinki. Jak już zdążyliście zauważyć, lubimy przemycać warzywa do wypieków, dlatego tym razem prezentujemy dynię w muffinkowej odsłonie.
Przygotowanie: 15 min, pieczenie: 30 min
12 muffinek
Składniki:
- 1,5 szklanki dyniowego puree
- ok. 1,5 szklanki mąki kokosowej
- 6 jajek
- 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki ksylitolu
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka octu jabłkowego
Ciasto najlepiej przygotować w mikserze. Do miski dodajemy jajka i ksylitol, a następnie ubijamy. Dodajemy puree z dyni, olej kokosowy i cynamon. Gdy to wymieszamy dodajemy kakao i powoli dodajemy mąkę kokosową cały czas mieszając. Trzeba pilnować gęstości ciasta, ponieważ mąka kokosowa jest bardzo chłonna i łatwo przesadzić. Ciasto powinno być trochę bardziej gęste, niż to na naleśniki. Na koniec dodajemy sodę i ocet jabłkowy i miksujemy. Blachę na muffinki smarujemy olejem kokosowym i nakładamy łyżką ciasto do formy. Pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach.
Jeżeli ktoś lubi słodkości, polecamy dodać do ciasta rozgniecionego banana.
Mniam, z pewnością smakowały wybornie :)
OdpowiedzUsuńByły pyszne, nawet druga tura się upiekła, bo tak szybko zniknęły :)
UsuńPyszne i zdrowe, uwielbiam takie słodkości:)))
OdpowiedzUsuń