czwartek, 15 października 2015

Miodowy kurczak z cebulką

Miodowy kurczak z cebulką

Dziś przepis na pyszne, soczyste udka w miodowej marynacie, która sprawia, że mięso rozpływa się w ustach.


Przygotowanie: 15 min, pieczenie: 1,5 h
Danie dla: 2 osób

Składniki:
  • 4 udka z kurczaka (można też zmienić na części z indyka)
  • ziemniaki do upieczenia
  • ulubione warzywa jako dodatek (u nas pomidorki koktajlowe)
  • przyprawy do ziemniaków: sól, czosnek, rozmaryn
Marynata:
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek

Cebule obieramy i kroimy w pióra. Podane składniki na marynatę dodajemy do miski i mieszamy dokładnie na jednolitą masę. Następnie nacieramy nią mięso, które wkładamy do naczynia żaroodpornego. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy na niewielkie kawałki i wykładamy je na blachę do pieczenia. Posypujemy solą, czosnkiem i posiekanym rozmarynem. Mięso pod przykryciem wstawiamy do piekarnika, a pół godziny później, na niższej półce umieszczamy ziemniaki. Na ostatnie 30 min można zdjąć przykrycie z mięsa, żeby się ładnie zapiekło. Podajemy z ulubionymi warzywami.

Rada: Jeśli chcemy, żeby cebula była naprawdę miękka, możemy ją podsmażyć na patelni, przed dodaniem do marynaty.

2 komentarze: