piątek, 2 października 2015

Paleo gołąbki z sosem pomidorowym

Paleo gołąbki z sosem pomidorowym

Tradycyjne gołąbki z pysznym, gęstym pomidorowym sosem udowadniają, że sos nie musi być z dodatkiem mąki.

Przygotowanie: 30, gotowanie: 1 h
Danie dla: Podane składniki pozwalają zrobić większą ilość i mieć obiad na kilka dni.

Składniki:
  • Główka kapusty
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 puszki pomidorów (lub kilka świeżych pomidorów)
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie

Na początek wstawiamy kapustę do garnka z wodą i obgotowujemy ok. 20-25 min, żeby zmiękła. W tym czasie szykujemy farsz do gołąbków. Do mięsa dodajemy jajka, drobno posiekaną cebulę oraz przyprawy. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Przygotowujemy sos. Do garnka dodajemy pomidory, przyprawiamy solą i ziołami prowansalskimi, dodajemy przecier pomidorowy, a następnie blendujemy na gładką masę. Jeżeli sos jest mało gęsty, można go podgotować, żeby woda odparowała.

W tym czasie kapusta powinna już zmięknąć. Wyciągamy ją w wody i po ostygnięciu ostrożnie odrywamy pojedyncze liście. Teraz możemy nakładać na nie farsz i zawijać. Starajcie się zawijać ciasno, żeby mięso nie wyciekło podczas gotowania.

Na dno dużego garnka kładziemy kilka liści kapusty (zapobiegnie to przywieraniu gołąbków) i układamy w nim gołąbki. Całość zalewamy sosem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 1 h, aż kapusta będzie zupełnie miękka. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz