Domowy majonez to niezastąpiony dodatek w naszej kuchni. Jak raz spróbujecie, już nie będziecie chcieli kupować w sklepie :).
Przygotowanie: 15 min.
Składniki (na taki słoiczek jak jest na zdjęciu - 250 ml):
- 1 żółtko jajka
- 1 szklanka dobrego oleju
- 1 łyżka musztardy - polecam Dijon
- szczypta soli
- parę kropel octu (10%)
Do naczynia dajemy żółtko, musztardę, sól i odrobinę octu, ucieramy na jednolitą masę i stopniowo dodajemy olej cały czas mieszając. Staramy się przy tym nie dopuścić do sytuacji, gdy oleju będzie więcej niż urobionego już majonezu. W efekcie końcowym będzie gęsty i powinien łatwo oddzielać się od naczynia.
Warto pamiętać, że nie wolno przesadzać z ilością oleju, ponieważ nastąpi przesycenie i nie uda nam się go wtedy utrzeć na jednolitą masę. Jeśli jednak to nastąpi, nic straconego. Wystarczy do nowego naczynia dodać nowe składniki, ale bez oleju i stopniowo dodawać masę, która nam nie wyszła. Będzie wtedy więcej majonezu :). Taki majonez może długo być w lodówce, u nas był ok. miesiąc i nic się z nim nie stało.
Rady: Jeśli wolicie, aby majonez był bardziej biały można go sparzyć wrzątkiem - na naszą porcję wystarczy łyżka stołowa. Należy dodać ją do już gotowego majonezu intensywnie ucierając, żeby wszystko dokładnie wymieszać. Nie bójcie się, że się rozwarstwi - nie ma takiej szansy, o ile nie przesadzicie z ilością wody.
też sama robiłam, najlepszy jest własny! ! super!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie :)
zamiast octu swietnie sie sprawdza woda spod ogorkow konserowwych - pycha
OdpowiedzUsuń