czwartek, 12 lutego 2015

Domowy majonez



Domowy majonez to niezastąpiony dodatek w naszej kuchni. Jak raz spróbujecie, już nie będziecie chcieli kupować w sklepie :).

Przygotowanie: 15 min.


Składniki (na taki słoiczek jak jest na zdjęciu - 250 ml):
  • 1 żółtko jajka
  • 1 szklanka dobrego oleju
  • 1 łyżka musztardy - polecam Dijon
  • szczypta soli
  • parę kropel octu (10%)
Do przygotowania potrzebne będzie nam wysokie naczynie (miska lub garnek), które zapobiegnie rozpryskiwaniu się majonezu podczas ucierania, oraz mikser lub jeśli wolicie poćwiczyć nadgarstki trzepaczka ręczna.

Do naczynia dajemy żółtko, musztardę, sól i odrobinę octu, ucieramy na jednolitą masę i stopniowo dodajemy olej cały czas mieszając. Staramy się przy tym nie dopuścić do sytuacji, gdy oleju będzie więcej niż urobionego już majonezu. W efekcie końcowym będzie gęsty i powinien łatwo oddzielać się od naczynia.

Warto pamiętać, że nie wolno przesadzać z ilością oleju, ponieważ nastąpi przesycenie i nie uda nam się go wtedy utrzeć na jednolitą masę. Jeśli jednak to nastąpi, nic straconego. Wystarczy do nowego naczynia dodać nowe składniki, ale bez oleju i stopniowo dodawać masę, która nam nie wyszła. Będzie wtedy więcej majonezu :). Taki majonez może długo być w lodówce, u nas był ok. miesiąc i nic się z nim nie stało.

Rady: Jeśli wolicie, aby majonez był bardziej biały można go sparzyć wrzątkiem - na naszą porcję wystarczy łyżka stołowa. Należy dodać ją do już gotowego majonezu intensywnie ucierając, żeby wszystko dokładnie wymieszać. Nie bójcie się, że się rozwarstwi - nie ma takiej szansy, o ile nie przesadzicie z ilością wody.


2 komentarze:

  1. też sama robiłam, najlepszy jest własny! ! super!
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zamiast octu swietnie sie sprawdza woda spod ogorkow konserowwych - pycha

    OdpowiedzUsuń