To ciasto dla prawdziwych fanów czekolady. Buraczki są tutaj niewyczuwalne, dodają jedynie ciastu naturalnej słodyczy. Świetnie smakuje z bitą śmietaną i kwaśnym owocem. Przyznam się, że nie było łatwo, wyszło mi dopiero za drugim razem, jak zrobiłam po swojemu, a nie według przepisu.
Przygotowanie: 20 min, pieczenie: 45 min
Składniki:
Na ciasto
- 1 średni burak
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 5 jajek
- 4 łyżki kakao (niesłodzonego)
- 5 łyżek miodu (lub szklanka cukru)
- aromat waniliowy
- 1 gorzka czekolada (o nas była 90% kakao)
- pół opakowania śmietany kremówki (30%)
- łyżka oleju
Buraka gotujemy do miękkości (zacznijcie od tego, bo dość długo się gotuje, ok. 30 min), następnie studzimy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę , dodajemy olej i miksujemy blenderem. Następnie dodajemy jajka i miód i również miksujemy.
W drugiej misce wsypujemy mąki, proszek do pieczenia, sodę, kakao dokładnie mieszamy. Do tego dodajemy masę buraczaną i łączymy wszystko w jednolitą masę.
Ja piekłam ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm. Smarujemy formę masłem. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach ok. 45 minut.
Po upieczeniu zostawiamy ciasto do ostygnięcia. Kiedy już jest zimne, przygotowujemy polewę czekoladową. Do garnka wlewamy śmietanę i gotujemy. Ma być gorąca, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną czekoladę oraz olej. Mieszamy energicznie całość ok. 2-3 minuty, aż utworzy się gęsta masa. Gotową polewę wylewamy na ciasto (boki również).
Rady: Ciasto z tych proporcji nie wychodzi bardzo słodkie (dla niektórych było za mało słodkie). Jeżeli lubicie na słodko, zwiększcie ilość cukru lub miodu lub możecie użyć innej czekolady do polewy.
takie przemycanie warzyw w słodkich wypiekach to super pomysł!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie! Najlepsze jest zdziwienie próbujących, kiedy się im powie z czym jest. I pada stwierdzenie, że w ogóle tego nie czuć :)
UsuńMuszę kiedyś zrobić takie ciasto, bo buraki uwielbiam, a ostatnio często robię z nich placki, więc i takie ciasto na pewno wyjdzie pyszne ;) Wygląda bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuń