wtorek, 10 lutego 2015

Czekoladowe ciasto z burakami


To ciasto dla prawdziwych fanów czekolady. Buraczki są tutaj niewyczuwalne, dodają jedynie ciastu naturalnej słodyczy. Świetnie smakuje z bitą śmietaną i kwaśnym owocem. Przyznam się, że nie było łatwo, wyszło mi dopiero za drugim razem, jak zrobiłam po swojemu, a nie według przepisu.

Przygotowanie: 20 min, pieczenie: 45 min

Składniki:

Na ciasto
  • 1 średni burak
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 5 jajek
  • 4 łyżki kakao (niesłodzonego)
  • 5 łyżek miodu (lub szklanka cukru)
  • aromat waniliowy
Na polewę
  • 1 gorzka czekolada (o nas była 90% kakao)
  • pół opakowania śmietany kremówki (30%)
  • łyżka oleju

Buraka gotujemy do miękkości (zacznijcie od tego, bo dość długo się gotuje, ok. 30 min), następnie studzimy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę , dodajemy olej i miksujemy blenderem. Następnie dodajemy jajka i miód i również miksujemy.

W drugiej misce wsypujemy mąki, proszek do pieczenia, sodę, kakao  dokładnie mieszamy. Do tego dodajemy masę buraczaną i łączymy wszystko w jednolitą masę.

Ja piekłam ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm. Smarujemy formę masłem. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach ok. 45 minut.

Po upieczeniu zostawiamy ciasto do ostygnięcia. Kiedy już jest zimne, przygotowujemy polewę czekoladową. Do garnka wlewamy śmietanę i gotujemy. Ma być gorąca, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną czekoladę oraz olej. Mieszamy energicznie całość ok. 2-3 minuty, aż utworzy się gęsta masa. Gotową polewę wylewamy na ciasto (boki również).

Rady: Ciasto z tych proporcji nie wychodzi bardzo słodkie (dla niektórych było za mało słodkie). Jeżeli lubicie na słodko, zwiększcie ilość cukru lub miodu lub możecie użyć innej czekolady do polewy.

3 komentarze:

  1. takie przemycanie warzyw w słodkich wypiekach to super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie! Najlepsze jest zdziwienie próbujących, kiedy się im powie z czym jest. I pada stwierdzenie, że w ogóle tego nie czuć :)

      Usuń
  2. Muszę kiedyś zrobić takie ciasto, bo buraki uwielbiam, a ostatnio często robię z nich placki, więc i takie ciasto na pewno wyjdzie pyszne ;) Wygląda bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń