Pyszna, lekka sałatka z musztardowym dressingiem. W sam raz na lato. Sprawdza się jako świetny dodatek do mięs z grilla.
Przygotowanie: 20 minSkładniki:
- ulubiony mix sałat (u nas z sałatą lodową)
- kilka listków cykorii
- 3,4 rzodkiewki
- 1 ogórek
- 1 marchewka
- 1/2 awokado
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Mix sałat wrzucamy do miski. Następnie wszystkie warzywa kroimy jak nam wygodnie. Dodajemy pokrojone w kostkę awokado. Bierzemy się za sos do sałatki: do oddzielnej miseczki dodajemy musztardę, sok z cytryny, oliwę, ocet i przyprawy. Mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej masy. Następnie sos mieszamy z warzywami. Podajemy do stołu i zjadamy ze smakiem :)
Tak wygląda sałatka przed wymieszaniem:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz