czwartek, 18 czerwca 2015

Sałatka z awokado z musztardowym dressingiem


Pyszna, lekka sałatka z musztardowym dressingiem. W sam raz na lato. Sprawdza się jako świetny dodatek do mięs z grilla.
Przygotowanie: 20 min

Składniki:
  • ulubiony mix sałat (u nas z sałatą lodową)
  • kilka listków cykorii
  • 3,4 rzodkiewki
  • 1 ogórek
  • 1 marchewka
  • 1/2 awokado
Dressing:
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Mix sałat wrzucamy do miski. Następnie wszystkie warzywa kroimy jak nam wygodnie. Dodajemy pokrojone w kostkę awokado. Bierzemy się za sos do sałatki: do oddzielnej miseczki dodajemy musztardę, sok z cytryny, oliwę, ocet i przyprawy. Mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej masy. Następnie sos mieszamy z warzywami. Podajemy do stołu i zjadamy ze smakiem :)


Tak wygląda sałatka przed wymieszaniem:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz